Tervishoiukulud inimese kohta olid mullu 943 eurot

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid.
Arstid. Foto: Küllike Rooväli / Postimees

943 eurost inimese kohta moodustas avaliku sektori osa 703 eurot ja leibkondade osa 225 eurot.

Aastaga suurenesid nende rühmade kulutused vastavalt kümme, seitse ja 20 protsenti, teatas tervise arengu instituut (TAI).

TAI statistikast selgub, et kui 2013. aastal oli tervishoiukulude osatähtsus sisemajanduse kogutoodangus 6 protsenti, siis 2014. aastal on see tõusnud 6,2 protsendini. Samas pole veel jõutud kõrgeima, 2009. aasta tasemele, mil tervishoiukulude osatähtsus sisemajanduse kogutoodangus oli 6,6 protsenti. 

Eesti tervishoiukulud jooksevhindades olid 2014. aastal 1,241 miljardit eurot. Võrreldes 2013. aastaga oli juurdekasv 105 miljonit eurot, teatas TAI.  Nii 2013. kui 2014. aastal oli tervishoiukulude kasvutempo sama – üheksa protsenti võrreldes eelneva aastaga.

Rahastamise järgi oli kesk- ja kohalike omavalitsuste osatähtsus tervishoiukuludest 10 protsenti, Eesti Haigekassa osa moodustas 65 protsenti ja leibkondade osa 24 protsenti. Võrreldes aasta varasemaga on leibkondade kulutuste osatähtsus tervishoiukuludes suurenenud kahe protsendipunkti võrra. 2013. aastal oli jaotus vastavalt 11 protsenti, 66 protsenti ja 22 protsenti.

Teenuste järgi vaadeldes on suurenenud leibkondade kulutused statsionaarsele õendus-hooldusteenusele ja ravimitele. Avaliku sektori kulutused on suurenenud haiglaravile ja ambulatoorsele eriarstiabile ning vähenenud meditsiinilistele kestvuskaupadele. Inimesed ise kulutavad üha enam ravimitele – 21 protsenti kuludest tehakse retsepti- ja 16 protsenti käsimüügiravimitele. Kulud hooldusravile suurenesid  leibkonnakuludes 13 protsendini.

2014. aasta tervishoiukulude täpsem analüüs valmib TAI-l detsembri lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles