Kes küll esindaks riiki?

Toomas Kivimägi
, riigikogu majanduskomisjoni esimees (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kivimägi
Toomas Kivimägi Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pooled riigiettevõtete nõukogude liikmetest võiks tulla erasektorist, teine pool peaks olema ametnike ja parlamendiliikmete jagada, kirjutab riigikogu majanduskomisjoni esimees Toomas Kivimägi (Reformierakond).

Siinkohal ei tule juttu spordist, vaid riigile kuuluvate äriühingute (tekstis edaspidi «riigiettevõtete») nõukogudest. Spordis oleks vastus lihtne: esindab see, kes on kiirem, osavam, tugevam. Ka Prantsusmaa Päikesekuninga Louis XIV jaoks probleemi polnud: «Riik – see olen mina.» Ent selles osas, kes esindab riiki 21. sajandil riigiettevõtete nõukogudes, pole lõplik tõde veel selgunud.

Teema tõusis taas päevakorda seoses Tallinna Sadamas toimunuga, ja tuleb nõustuda, et teema püstituseks oli ainest rohkem kui küllalt. See, mis on seal päevavalgele tulnud, ei tee au Tallinna Sadamale ega ka riigile selle omanikuna. Ent ka sellises olukorras tuleb ettevõtte strateegilist juhtimist vaadelda eraldiseisvana ettevõtte igapäevategevusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles