Koort: ametkonnad uurivad Aleksandrovi koori esinemisega seotud riske

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene relvajõudude Aleksandrovi nimeline laulu- ja tantsuansambel.
Vene relvajõudude Aleksandrovi nimeline laulu- ja tantsuansambel. Foto: AFP / Scanpix

Eesti ametkonnad uurivad võimalikke turvariske, mis võivad kaasneda Vene relvajõudude Aleksandrovi nimelise laulu- ja tantsuansambli esinemisega, sõnas siseministeeriumi asekantsler Erkki Koort.

Foto: Liis Treimann

«Üldiselt on Eesti piisavalt tugev, et mitte lasta end hirmutada lauludest,» ütles siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort BNSile. «Kuid kuna antud Punaarmee kooriga võivad olla seotud erinevad muud provokatsioonid avalikule korrale, siis kahtlemata uuritakse kontsertidega kaasnevaid turvariske. Eesti riik kindlasti veel kujundab seisukoha selles küsimuses,» sõnas asekantsler.

Kultuuriministeeriumi pressiesindaja teatas BNSile, et ametkonnad kujundavad esmalt seisukoha, kas keelata või lubada Vene relvajõudude Aleksandrovi nimelise laulu- ja tantsuansambli esinemine Eestis ning vajadusel rakendatakse kollektiivi suhtes sissesõidukeeld. «Niisugust otsust – üht- või teistpidi – praegu ei ole tehtud,» kinnitas ta.

«Meie poole pole keegi selle küsimusega pöördunud ja ministeeriumil ei ole kavatsust ansambli esinemist keelustada,» ütles kultuuriministeeriumi välissuhete osakonna juhataja asetäitja Madis Järv teisipäeval BNSile. «Selliste asjadega tegelevad kontsertorganisatsioonid iseseisvalt ja nad pöörduvad meie poole üksnes siis, kui tekkivad mingisugused probleemid. Sellist probleemi meil praegu ei ole,» selgitas Järv. «Üldiselt ei ole kultuuriministeeriumi ülesanne kontserdikava tsenseerida, meie eelnevalt nende kavade kooskõlastamisega ei tegele,» sõnas ta.

Leedu Visaginase linna kultuurikeskus tühistas 6. detsembriks kavandatud Vene relvajõudude Aleksandrovi nimelise akadeemilise laulu- ja tantsuansambli kontserdi. Otsust toetas Leedu kultuuriminister Šarūnas Birutis.

Vabaerakonna esinduskogu liige Sergei Metlev ütles augustis BNS-ile, et tema meelest tuleks Aleksandrovi ansamblile kehtestada sissesõidukeeld. Metlev nimetas koori «Punaarmee laulikuteks», kes on alati olnud nõukogude militaarpropaganda tööriist. «Pugedes väärika kunsti taha, püütakse taastada inimestes nõukogude nostalgiat ja Vene šovinismi, mis on toonud kaasa palju kannatusi nii vene rahvale endale kui ka naaberrahvastele,» ütles Metlev BNS-ile.

«Riigina, mis kannatas nõukogude režiimi repressioonide all, ei ole õige lubada nõukogude sõjalist mentaliteeti levitavaid ja Punaarmee mundrit kandvaid kollektiive Eestisse esinema. Ansambli juht Maljov on rõhutanud, et tullakse tähistama Nõukogude armee võitu ning kasvatama austust Venemaa vastu, mis kõlab mitte ühe toreda tantsu –ja lauluansambli kuulutusena, vaid pigem ähvardusena,» sõnas Metlev.

Metlev lisas, et mullu salvestas ansambel Krimmi okupeerinud sõdureid ülistava hümni «Viisakad inimesed».

«6.-10. detsembrini antakse kontsert Vilniuses, Riias ja Tallinnas. Nendel kontsertidel me soovime kohtuda oma kuulajatega, tõsta nende meeleolu ja kasvatada ka austust Venemaa vastu,» ütles ansambli juht Leonid Maljov Rossiiskaja Gazeta veebiversiooni vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles