Suri pulmavanem ja pillimees Heino Träss

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Träss (1934-2015).
Heino Träss (1934-2015). Foto: Raivo Tasso / Ekspress Meedia

Eile suri Tartus hooldushaigla palatis pärast rasket, kiiresti võimust võtnud tõbe Heino Träss (26. märts 1934 – 27. oktoober 2015), kes oli olnud enam kui 800 paari pulmavanem ning juhtinud sadu teisi pidusid, kus ta sageli ka laulis ja mängis kitarri. Tema tehtud poolesaja laulu hulgas on kõige kuulsam «Las mööduvad aastad». See valss muutus tema ja veel rohkem Vello Orumetsa esituses 1980. aastatel üldrahvalikuks.

«Las mööduvad aastad, las halliks läeb pea, / kui tagasi vaatad, on hingel nii hea,» laulavad praegused keskealised kaasa refrääni, kui seda laulu kuulevad raadios või telesaates.

Heino Träss suri haiglas oma poja Raimond Trässi juuresolekul 27. oktoobril kell 12.15. Arstid olid hoiatanud suurte valude eest. «Õnneks ei tekkinud tal valusid, saatus hoidis teda,» ütles poeg.

Haiglasse läks Heino Träss oma kodunt Tartu lähedal Vasula külas Kopli-Mardi talus, kus ta oli elanud aastast 1976. Samas majas oli Aleksandr Solženitsõn varem kirjutanud lõviosa oma «Gulagi arhipelaagist».

Ja üldrahvaliku valsi viimane salm kõlab nõnda: «Nii kevad kui noorus kord lõppema peab / ja talvesse kaasa sa võtad kõik hea. / Veel tunned sa rõõmu oma elust ja tööst, / kui möödunust mõtled – polnud asjata see.»

Heino Trässi ärasaatmine toimub 30. oktoobril kell 15 Tartu krematooriumi suures saalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles