Homoseksuaalist endine preester: Vatikan on geisid täis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krzysztof Charamsa.
Krzysztof Charamsa. Foto: AFP/SCANPIX

Oma omasooiharate kalduvustega avalikkuse ette tulnud ja selle eest koheselt töölt vabastatud poolakast katoliku kiriku preester Krzysztof Charamsa asus institutsiooni vastu rünnakule – ta väidab, et kirikus on rohkem homosid, kui keegi oskaks oodata.

Oma kirjas paavst Franciscusele süüdistas Charamsa kirikut selles, et muudab miljonite homoseksuaalide elu üle maailma «põrguks». Ta kritiseeris Vatikani silmakirjalikkust homopreestrite suhtes ajal, kui vaimulikkond olevat mehe sõnul «homoseksuaalidest pungil».

Meediale saadetud koopias kirjast ütleb poolakas, et pärast «pikka mõtlikkuse ja palvetamise perioodi» võttis ta vastu otsuse «lükata avalikult tagasi Kiriku vägivald homoseksuaalide, lesbide, bi- ja transseksuaalide vastu». 43-aastane endine preester lisab, et kuigi roomakatoliku vaimulikkond on «homoseksuaale täis», on see samuti «nakkavalt homofoobne.».

Ta kutsus üles kõiki omasooiharaid preestreid, kardinale ja preestreid «leidma endas julgust, et hüljata tundetu, ebaaus ja julm kirik». Enda sõnul ei suutvat Charamsa enam kannatada «kiriku homofoobset vihkamist ning temasarnaste inimeste eraldamist, marginaliseerimist ja häbimärgistamist.»

Seejärel tänas poolakas paavsti selle eest, et on näidanud üles oma eelkäijatest pehmemat suhtumist homoseksuaalidesse. Siiski olevat kirikujuhi sõnad väärtuslikud vaid siis, kui neile järgneb Püha Tooli poolt kõigi homovastaste avalduste tagasivõtmine.

Kiriku ametliku doktriini eest vastutavas ametkonnas kõrgel kohal töötanud Charamsa vabastati koheselt töölt pärast seda, kui avalikustas oktoobri hakul ühes Rooma restoranis peetud pressikonverentsil, et on homo ja elab suhtes. 

Paavst Franciscus pole veel kirjale vastanud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles