Põuaga hädas indialased paigaldavad vihmapilvi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

«Enamikke piloote õpetatakse neid vältima. Meid on õpetatud sinna sisse lendama,» ütles piloot Byron Pederson ümber rünksajupilvede tiireldes.

Tema on üks neist pilootidest, keda tõsises hädas India on endale appi palunud. Riigis on põud juba kolmandat aastat ning põllumajandustoodang on 2013. aastast kolmandiku võrra kukkunud. Ainuüksi viimase kuue kuu jooksul on enesetapu teinud 1300 võlgades talunikku, vahendab Bloomberg.

Juulis käivitas riigi tuluminister Eknath Khadse üliriskantse asja – ta kulutas 4,5 miljonit dollarit kolmekuuse programmi jaoks, mis peaks tooma vihmapilvi riigi ühte suurimasse osariiki Maharashtra. Ja nii õpetabki suurim pilvi paigutav ettevõte, Weather Modification Inc, indialasi pilvi «istutama.»

USAs asuva ettevõtte tegevjuht Patrick Sweeney on pilvi paigutanud üle 20 aasta, ent selle projekti olud on rasked. Ta ütles, et raskeim osa on õpetada inimesi ootusi taltsutama. Inimesed tulevad tänavatele ja tantsivad, kui vihma sajab. «Aga me ei saa garanteerida, et pilved tekivad – või teevad koostööd,» ütles ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles