Fotod: Moskvas mälestati Stalini terrorirežiimi ohvreid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskvas Lubjanka väljakul mälestati Stalini terrorirežiimi ohvreid.
Moskvas Lubjanka väljakul mälestati Stalini terrorirežiimi ohvreid. Foto: SCANPIX

Tuhanded venelased lugesid neljapäeval iga-aastase tseremoonia raames Moskvas Lubjanka väljakul, endise KGB ning praeguse FSB peahoone ees ette tuhandete Nõukogude Liidu juhi Jossif Stalini massimõrvade ohvrite nimed.

Kohal olid nii pensionärid kui emad noorte lastega, kellest enamike sugulased olid Nõukogude diktaatori repressioonide ohvrid.

Iga-aastast üritust «Nimede tagastamine» korraldab inimõigusorganisatsioon Memoriaal. Üritus toimub 30. oktoobril tähistatava repressiooniohvrite mälestuspäeva eel.

Lubjanka väljakul Solovetsi kivi juures loetakse ette repressioonides mõrvatute nimesid. Memoriaali andmeil lasti Moskvas suure terrori ajal aastatel 1937-1938 maha 30 000 inimest.

Mõned inimesed süüdistasid üritusel valitsust Stalini kuritegude pisendamises ja varjamises ning kutsusid üles terrori avalikule hukkamõistule.

Kreml mälestustseremooniat ohvrite heaks ei korralda, kuid on lubanud püstitada ohvritele mälestusmärgi. Sel nädalal avatakse Moskvas ka Gulagi vangilaagritele pühendatud muuseum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles