Paet USAs: Eesti on peagi üks Euroopa integreeritumaid riike

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet NATO välisministrite kohtumisel Tallinnas.
Urmas Paet NATO välisministrite kohtumisel Tallinnas. Foto: Raigo Pajula

Välisminister Urmas Paet rääkis New Yorgis Columbia Ülikooli rahvusvaheliste majandussuhete uuringute keskuses õppivate tudengitele ja õppejõududele, et alates 1. jaanuarist 2011  kuulub Eesti Euroopa üheteistkümne enim integreerinud riigi hulka.

«Järgmise aasta algusest võtab Eesti kasutusele euro, kuulumine Schengeni ruumi võimab lihtsamalt reisida ning ELi, NATO, WTO ja OECD liikmelisus annab juurde investeerimisjulgust välisriikide ettevõtjatele,» lausus välisminister Paet.

Columbia ülikooli tudengid tundsid huvi Eesti majanduskriisist väljumise ning maksusüsteemi kohta. Veel kõneldi Eesti majandussuhetest ja Euroopa Liidu suhetest Ameerika Ühendriikidega. Samuti räägiti Eesti IT-kogemustest, immigratsiooni küsimustest ning koostööst kõrgharidusvaldkonnas.

Välisminister Urmas Paet kohtus ka New Yorgis elavate eestlastega. «Eesti vabaduse eest seismine, enda päritolu ja olemuse pidev selgitamine on tugevdanud Eesti kogukonda, aidates kaasa eestluse säilimisele,» ütles Paet. Kogukonna suurem laienemine leidis aset 20. sajandi keskel Teise Maailmasõja traagiliste sündmuste järel.

Ühendriikides elab USA-s hinnanguliselt veidi enam kui 25 000 Eesti päritoluga isikut. Eestlaste peamised elamis- ja kultuurikeskused asuvad Idarannikul (New Yorgis, New Jerseys), Kesk-Läänes (Mid-West) Chicagos, Michigani järve ümbruses ning Läänerannikul. Ühendriikides tegutseb 22 Eesti Seltsi, koos laulukooride, kirikukoguduste, ühenduste ja Eesti Majadega on kokku üle saja organisatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles