Neeme Korv: ma olen siin varem olnud

Neeme Korv
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Korv
Neeme Korv Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Jüri Ratas: «Sellel kongressil ma ei kandideeri kellegi vastu, vaid koos.» (Seitse Päeva, Keskerakonna kongressi erileht, august 2011)

Kadri Simson: «Ta (Savisaar – N. K.) teab väga hästi, et ma ei ole tema vastane. Tema kõrval kandideerib tema sõber.» (PM 29.10.2015)

Jüri Ratas: «Erakonnas tuleb luua auesimehe ametikoht.» (Seitse Päeva, Keskerakonna kongressi erileht, 08/2011)

Kadri Simson: «Kui valik kongressil langeb minu kasuks, näen auesimehena Edgar Savisaart.» (kiri erakonnakaaslastele, Postimees.ee 17.10.2015)

John Boynton Priestley näidendis «Ma olen siin varem olnud» esineb tegelasena salapärane sakslasest doktor Görtler, kes déjà-vu-tunde ja vana märkmiku kaasabil aitab ühes Yorkshire’i võõrastemajas ära hoida fataalseid tagajärgi.

Tunne, et olen siin varem olnud, tabas mindki, kui lehitsesin meenutuseks Keskerakonna XIII kongressi materjale. Kongress, mis peeti aastal 2011, oli Eesti poliitikas pöördeline ja dramaatiline üritus. Jüri Ratas kandideeris Edgar Savisaare vastu ning sellest kujunes tõsine vastasseis. Päris paljud keskerakondlased nägid muutusevajadust ning Ratas kogus 643 delegaadi toetuse Savisaare 925 vastu.

Ratase pooldajatest ülesõitmine algas juba varem, ent haripunkt saabus kongressil. Kui õigusteadlane Ando Leps kõnepuldis oli, läks asi sedavõrd inetuks, et Siiri Oviir lahkus saalist ja õige pea erakonnast. Temaga koos läksid Vilja Savisaar-Toomast, Ain Seppik, Toomas Varek, Inara Luigas, Lembit Kaljuvee, Deniss Boroditš ja Rainer Vakra – kõik nimekad liikmed.

Võimalus, et tänavu 29. novembril peetav Keskerakonna XV kongress poliitilisi laipu kaasa ei too, näib järjest vähem tõenäoline.

Võimalus, et tänavu 29. novembril peetav XV kongress poliitilisi laipu kaasa ei too, näib järjest vähem tõenäoline. Ehkki vastaste vaikne töötlemine linnameedia abil juba käib, kohtleb Savisaar seekordset vastaskandidaati esialgu pehmemalt. Kuid see võib õige pea muutuda. Siis, kui Kadri Simsoni toetajate seas tekib häid argumente ja lisandub mõjujõudu. Siis minnakse karmilt isiklikuks ja ehkki Kadri Simson on üritanud ründajaid juba ette marginaliseerida ja neist üle olla, saab solvavate sõnade allaneelamine olema raske.

Muus osas sarnaneb retoorika äravahetamiseni nelja aasta tagusega. Savisaar räägib võitlusest (vaenlaste vastu), vastaskandidaat erakonna tulevikust. Viimane võib seejuures isegi ülistada senise väejuhi saavutusi, ent kui ta pole võitlustes tema selja taga, on ta järelikult vastu. Ükskõik kui palju ta ka ei rõhutaks, et kandideerib temaga koos või tema kõrval.

Jüri Ratas jäi aastal 2011 pärast tõsist kaalumist erakonda, tema toonased toetajad ei jäänud. Ei suutnud jääda. Doktor Görtler ütleks Kadri Simsoni siirastele poolehoidjatele, et tulevikku neil Keskerakonnas senise esimehe vastastena ei ole. Aga eks nad tea seda niikuinii. Uued favoriidid annavad endast juba märku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles