Suurkujude päeval kohtus kalmistul riisumine kultuurilooga

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamm laskis osa lehti lahti ilma tuuletagi.
Tamm laskis osa lehti lahti ilma tuuletagi. Foto: Kristjan Teedema

Täna hommikul kogunes Raadi kalmistu kõige vanemale osale umbes 60 Miina Härma gümnaasiumi väiksemat ja suuremat õpilast, aga ka mõned lapsevanemad ja õpetajad. Rehad käes, hakkasid nad puulehti kokku kraapima. Suurkujude päev ei koosnenud siiski ainult tööst karges päikesest kullatud õhus.

Veidi hiljem võttis suurte kultuurilooliste teadmistega Kaarel Tarand osa vanemaid talgulisi sappa ja tutvustas neile kalmistul puhkavaid Eesti kultuuriloo suurkujusid.

Suurkujude päeva idee algatasid MHG Hooliva klassi stipendiumifondi asutanud lapsevanemad. Fondi esindajana väljendas Sten Weidebaum lootust, et suurkujude päev annab lastele teadmise hoolivusest kui meie kultuuri loomulikust osast ning et oma kodupaiga eest hoolitsemine ja kaaslastest hoolimine on igapäevane olemise viis.

«Väga tore, et kool tuli Raadi kalmistule koos mõne pensionile läinud õpetajaga, et otsida üles siia maetud Miina Härma kooli õpetajaid,» lisas Weidebaum.

Kalmistu juhataja Enn Veenpere ütles, et ilma poolest on lehtede riisumiseks täna parim päev, sest tuult ei ole. Kuid ilma tuuletagi laskis laste riisumist pealt vaadanud tamm just selle lause kuulmise järel lahti portsu lehti. Osa neist laperdas äsja puhtaks riisutud murupinnale ja haudadele.

Suured lehehunnikud jäid ootama masinatega äravedamist, kilekottidesse ei olnud tarvis neid ajada, mille üle oli Sten Weidebaumil väga hea meel.

Paari tunni pärast kogunesid leheriisujad Raadi kalmistu teise serva lähedale Miina Härma hauale, kus süüdati küünlad ja kõneles direktor Ene Tannberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles