Hollandi kaste a la Egoist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi kaste a la Egoist
Hollandi kaste a la Egoist Foto: toit ja trend

Gurmeekaste
Neljale
2 munakollast
1 küüslauguküüs
1 tl Dijoni sinepit
200 ml kuiva valget veini
50 g sibulat
pool sidrunit
200 g võid
maitsestamiseks soola, suhkrut, valget pipart ja loorberilehti
 

Vala potti valge vein, lisa pipar, loorber ja sibul. Keeda tasasel tulel, kuni alles on jäänud pool veini kogusest, siis kurna ära. Seejärel aseta teine pott kuumaveevanni ja vispelda anumas munakollased, kuni munamass paksemaks muutub. Lisa munale hakitud küüslauk, sinep ja eelnevalt valmistatud veinireduktsioon. Kalla kastmele vähehaaval kuum selitatud või (või, millest on eraldatud piim) kogu aeg vispeldades. Jälgi, et kuumaveevannis oleks vesi kuum, vajadusel aseta veepott tulele ja soojenda vett keemiseni. Lõpuks maitsesta kaste soola, suhkru ja valge pipraga. Kui maitse tundub vähe happeline, siis võid lisada ka sidrunit.
• Hollandi kastet võib serveerida pošeeritud ehk upumunadega, aurutatud või keedetud köögiviljadega või rohelise salatiga. Lihamaiad pakuvad hollandi kastet kanaliha juurde või mereandidega, näiteks keedetud kalaga.
• Valge hollandi kaste pärineb nimele vaatamata hoopis prantsuse köögist.
• Kastet nimetatakse ka kuumaks majoneesiks.
• Kaste säilib värskena kaks tundi.
• Sobib hästi taimetoitlastele, sest kaste ei sisalda liha, seda serveeritakse keedetud või aurutatud köögiviljadega.

Või selitamine
Lõika taluvõi võimalikult väikesteks tükkideks ja aseta tükid keedunõusse. Pane anum keskmise kuumusega pliidirauale ja kuumuta paar minutit ilma segamata, hoolikalt vältides vähimatki pruunistumist. Protseduuri lõpus on anumas kolm selgesti eristuvat kihti. Tõsta anum pliidilt ja koori pealmine vahukiht. Keskmine kiht – või – kalla ettevaatlikult teise anumasse, alla valgunud piimja osa võid ära visata. Nii saadki selitatud või, kust on eemaldatud piim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles