Valimiskomisjon: hääletuskast jõuab ka vaimupuudega valijateni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil hääletussedeli laskmine valimiskasti.
Pildil hääletussedeli laskmine valimiskasti. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Vabariigi valimiskomisjoni kinnitusel on ka vaimuhaigetel ja -puudega valijatel võimalik hääletuskast enda juurde tellida, kuid kõik neist ei pruugi sellest võimalusest teadlikud olla.

Riigikogu kantselei valimiste osakonna nõunik Arne Koitmäe ütles, et hääletamist korraldatakse ka hooldekodudes ja haiglates, kus see toimub eelhääletamise päevadel.

«Kuna asukohas hääletamist korraldatakse valija taotluse alusel, võib juhtuda, et valijaid ei ole taotluse esitamise vajadusest teavitatud,» möönis Koitmäe.

Euroopa Liidu Põhiõiguste Agentuuri täna avaldatud raportis vaimupuudega ja -haigete inimeste valimistel osalemise kohta toodi välja, et riigid peaksid hääletamise neile võimalikult lihtsaks tegema. Koitmäe hinnangul see Eestis ka nii on.

«Valimine ja hääletamissedeli täitmine ongi valimisseadusega püütud teha valijale võimalikult lihtsaks. Sedeli täitmiseks peab valija kirjutama selleks ettenähtud kohta ühe kandidaadi registreerimisnumbri,» rääkis nõunik.

Ta lisas, et vaimupuudega valijat võib hääletamissedeli täitmisel abistada teine valija, kes ei tohi olla tema elukohajärgse valimisringkonna kandidaat.

Euroopa Liidu Põhiõiguste Agentuur soovitab oma raportis riikidel pingutada selle nimel, et vaimuhaiged ja -puudega inimesed rohkem valimas käiksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles