Lugeja: tõenäolisem on leida väärt mees kui hea koduabiline

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koristaja.
Koristaja. Foto: SCANPIX

Vastuseks koduportaali üleskutsele laekus mitmeid kommentaare lugejatelt - head koduabilist annab otsida ning need, kes seda tööd teevad, on teenistusega rahul.

Lugejaküsitlusest selgus, et igapäevaselt vajab koduabilise teeneid väike osa lugejaist, rohkematel käib koduabiline abiks paar korda kuus ja suurem osa ei kasuta koristaja või koduabilise teeneid üldse.

«Ma küll väga hea meelega võtaksin endale koju kellegi appi koristama, aga ikka on see kõhklus, et kuidas ma lasen võhivõõra oma koju? Ise kodus istudes oleks jälle veider teise seal koristada lasta. Kuidagi ei suuda seda sammu teha,» kurdab üks lugeja. «Oleks siis, et mõni, keda tuttav soovitab, aga need, kellel käib koduabiline, on kõigil selline, et see ongi neil nagu täistöökoht - nii mitu kodu juba võetud, et ükski juurde ei mahtuvat enam,» kirjutab ta. «Päris kade on kuulata, kui sõbranna räägib: ah, lähen reede õhtul koju, kõik särab ja läigib, toit ootab ahjus, pesu on triigitud ja kappidesse tõstetud, väga mõnus on sedasi nädalavahetust alustada. Kustkohast ma leian selle koduabilise, tahaksin teada?» on lugeja nõutu.

Temaga nõustub ka teine naine, kes oma sõnutsi on koristaja-koduabilise teeneid kasutanud ligi kümme aastat. «Ennem leiad väärt mehe kui hea koduabilise,» muigab naine, kel aastate jooksul on tulnud tegemist teha vähemalt seitsme värvika persooniga. Sinna mahub näiteks mõneks ajaks jäljetult kadunud ja pool aastat hiljem sama reipalt välja ilmunud koristajatädi; koristaja, kelle ülitihe graafik annaks silmad ette ka mõnele tippjuhile kui ka mõned selgelt lobisemist rohkem kui lapiliigutamist armastanud persoonid. «Ei taha kolmandatelt isikutelt ka linnas pärast kuulda, mida uut ma oma koju olen ostnud. Sellest ma ei räägigi, et põrandapesu kujutas endast ämbrist räpase vee mopiga laialitõmbamist üle kogu korteri,» on naine oma sõnul ka mõne koduabilise pärast proovitööd minema saatnud. Viimast koduabilist hindab ta aga kullavääriliseks ja tunnistab, et päris raske oli kolimise tõttu tema teenetest loobuda. «Õnneks leidsin pika otsimise peale uue koduabilise, kes on sama tore.»

Oma kogemusi koduabilisega jagab ka kolmas lugeja. «Mina kasutan koristusteenust umbes kuus kuud. Olen väga rahul, koristamine toimub pooleteise nädala tagant. Põhjuseks sai minu haigus, mis ei võimaldanud endal koristus töid teha. Kevadel tellisin suurpuhastuse (aknad, seinad, mööbel jne) ja sealt edasi leppisime kokku graafiku ja hinna,» vahendab ta. «Kui koristusteenus tellida, siis alguses tuleb suurpuhastus teha ja sealt juba saab jätkata tavakoristusega. Mul on vannituba, köök ja tualett väga korras,» on lugeja rahul. «Algul oli ka mees skeptiline, aga nüüd näeb, et midagi ei juhtu ja kvaliteetaega on juurde tekkinud. Saame nädalvahetused mõnusalt veeta, mitte ma ei stressa, et vaja on koristada. Mina küll soovitan, kui vähegi võimalik, tellida koristusteenus,» soovitab ta.

Koduabilised, kes meile oma tööst pajatasid, on ametiga rahul - keskmiselt teenitakse Eestis 10 eurot tunnis ning peredega, kellel abiks käiakse, on hea läbisaamine. Plussina tuuakse välja ka  töö paindlikkus - nii saab seda korraldada ka põhitöö kõrvalt. «Koduabiline puhastab põrandaliistud, lambid, kapipealsed jne. Pesuruumis ja tualetis teeb hea koduabiline lausa imesid,» vahendas üks koduabilisena töötaja meie kommentaariumis. «Mõnus, kui iga nädal näeb kodu välja nii, nagu oleks just remont läbi saanud,» leiab ta.

Naine töötab oma sõnutsi koduabilisena kolmes erinevas peres. «Ühes juba 8, teistes 6 aastat. Nii uskumatu kui see ka ei tundu, siis tõesti jõuab teha söögid, triikida pesu, koristada vahest mõne lapse riidekapi. Peres, kus käin juba kahenksandat aastat abiks, on pinda ligi 400m2 . Käin kaks korda nädalas ja kõik jõuan tehtud. Muidugi on tegemist väga- väga tubli ja korrast lugupidava perega. Üldiselt on meil tekkinud suurepärane vastastikune klapp, kõik toimib valatult.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles