Tallinn ei kavatse erakoolide toetamist jätkata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavalitsus
Tallinna linnavalitsus Foto: Artur Sadovski

Tallinn ei kavatse pärast erakooliseaduse muudatuste vastuvõtmist erakoolide toetamist jätkata, küll aga plaanib seda teha Pärnu. 

«Tallinnas on kõigile linna lastele võimalik tagada õppekohad munitsipaalkoolis,» ütles Tallinna haridusameti pressiesindaja Leini Jürisaar BNS-ile. «Tallinna linn ei ole hetkeseisuga kavandanud erakoolide tegevuskulude tasumise jätkamist, kui selleks ei ole eraldatud riigieelarvelisi vahendeid,» lisas ta.

Seevastu Pärnu on abilinnapea Jane Metsa kinnitusel valmis erakoolide toetamist jätkama.

«Erakoolid on Pärnu haridusvõrgu lahutamatuks osaks ja vajalikud. Pärnu linn on andnud erakoolidele esialgse lubaduse toetada neid ka edaspidi ja oleme valmis vastavasisulisi lepinguid sõlmima,» ütles Mets BNS-ile.

Lepingus fikseeritakse Metsa sõnul toetamise tingimused ja eesmärgiks on, et erakoolide toetus ei ületaks munitsipaalkooli õpilaskoha maksumust. «Loodan, et samamoodi mõtlevad ka teised omavalitsused, kelle lapsed meie linna erakoolides käivad,» sõnas Mets.

Erakooliseaduse muutmise eelnõu kohaselt on kohalikul omavalitsusel õigus ja mitte enam kohustus osaleda eraüldhariduskoolide tegevuskulude katmisel. Seaduse jõustumisel jääb linnale või vallale võimalus erakoole toetada kui omavalitsus leiab, et vastav kool on kogukonnale vajalik. Erakoolid saavad riiklikku haridustoetust edasi võrdselt kohalike omavalitsustega. Riigi toetus sisaldab muu hulgas õpetajate ja koolijuhtide töötasu, koolilõunat, õppekirjandust.

Erandina käsitletakse eelnõus erakoole, kus õpivad hariduslike erivajadustega lapsed. Eelnõu järgi jätkatakse nende erakoolide tegevuskulude katmist 2020. aasta sügiseni riigi toel. Antud muudatusettepanek puudutab viite haridusliku erivajadustega laste õpetamisele keskendunud erakooli, kus õpib 121 õpilast.

Erakoolides õppijad moodustavad neli protsenti kõigist õppijatest. Möödunud õppeaasta seisuga oli õpilasi erakoolides 5753. 

Olemasolev regulatsioon on kasvatanud erakoolide arvu. 2010. aastal oli erakoole 33, 2014. aastaks kasvas erakoolide arv 46-ni. Statistikas ei kajastu omavalitsuste peetavad Laagri Kool ja Keila Kool ning riigi loodud Tallinna Euroopa Kool.

Riigikohus leidis 2014. aastal, et omavalitsust ei saa kohustada erakooli tegevuskulusid kinni maksma, sest omavalitsuse ülesanne on tagada oma koolide eelarved ja kvaliteetne üldharidus munitsipaalkoolides. Erakoolide tegevuskulude rahastamises osalemine on riiklik ülesanne ning seadusandja peab otsustama, millisel viisil lõpetada põhiseadusevastane olukord.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles