Meistriliiga 36. voor: lõppmängus on kaalul Tartu ja Viljandi saatus ning hõbemedalid

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Premium liiga kohtumine jalgpallis Viljandi staadionil. Vastamisi on Viljandi Tulevik ja Tartu Tammeka meeskonnad.
Premium liiga kohtumine jalgpallis Viljandi staadionil. Vastamisi on Viljandi Tulevik ja Tartu Tammeka meeskonnad. Foto: Marko Saarm

Jalgpalli Eesti meistriliiga 36. voor tõmbab hooajale joone alla ning ehkki kümnest tabelikohast kuus on selged, jagub viimasesse vooru veel küllaga põnevaid mänge. Viljandi Tulevik peab liigasse püsima jäämiseks taas näppama punkte Nõmme Kaljult, kellel on aga endal võimalus Levadia libastumise korral veel hõbemedaleid püüda. Tiitlikaitsja võõrustab Tallinnas Infoneti meeskonda, samal ajal kui Tartu Tammeka võitleb üheksanda koha säilitamise nimel Narva Transiga. Flora saab meistrikarika kätte pärast võõrsil Paidega mängimist, Pärnus kohtuvad sealne Linnameeskond ja Sillamäe Kalev. Postimees toob otsepildis vaatajateni kohtumised Tulevik-Kalju ja Levadia-Infonet.

POSTIMEHE OTSEPILT

Viljandi Tulevik – Nõmme Kalju

Laupäeval 7. novembril kell 14.00 Viljandi linnastaadionil

Liigatabelis viimasel kohal oleva Tuleviku jaoks on seis selge – kaotus Kaljule tähendaks, et külaskäik kõrgliigasse jääb ühe hooaja pikkuseks. Viigi ja võidu korral sõltub kõik sellest, mida teeb Tartu Tammeka samal ajal kodus Narva Transi vastu.

Kui Tulevikku praegu punktiga edestav Tammeka kaotab ja Tulevik viigistab, on võrdsete punktide juures eelis Tulevikul, sest hooaja jooksul saadud võite on meeskondadel sel juhul võrdselt, omavahelistes kohtumiste arvestuses on Tulevik aga võitudega 2:1 peal. Kui Tammeka peaks suutma Transilt viigipunkti kätte saada, päästab Tulevikku ainult võit Kalju üle.

Viljandlaste mänguvanker hakkas allamäge veerema suvel, kui esiründaja Joonas Tamm siirdus Florasse. Pärast seda suudeti küll veel 1:0 võiduga šokeerida kodus just nimelt Kaljut, ent sealtpeale on 19 mängust võidetud vaid üks, ülejäänud 18 aga kaotatud.

Pronksmedalid juba kindlustanud Kaljul on võidu korral võimalik tõusta hõbedale, kuid selleks peaks Levadia samal ajal kodus Infonetile kaotama. Revanši suvise lüüasaamise eest võttis Kalju juba eelmisel nädalal, kui Viljandit külastati karikamängu raames ja saadi Joel Lindpere kübaratriki toel ülikindel 5:0 võit. Kollaste kaartide tõttu ei saa seekord Kaljut aidata Artjom Dmitrijev.

Tuleviku abitreener Raiko Mutle: «Kõik või mitte midagi. Nüüd või mitte kunagi. Rohkem võimalusi meil Premium liigas jätkamiseks pole. Nii lihtne või raske see ongi.»

Tuleviku väravavaht Karl-Romet Nõmm: «Hooaja tähtsaim mäng, kaalul on rohkem kui kunagi varem. Teame, et see saab olema raske ülesanne Kaljult punkte võtta, aga kuttidel on motivatsioon laes ja viimane mäng, teine poolaeg Sillamäe vastu, näitas, et suudame küll mängida ja võimalusi luua. Peame olema kaitses kompaktsed ja võitlema iga millimeetri eest. Oleme oma nii-öelda finaali kogu aeg edasi lükanud, aga nüüd on see hetk käes, teist võimalust enam ei ole, kõik või mitte midagi. Suutsime ühe korra Kaljult kodus punkte võtta ja suudame ka seekord! Suur palve ka fännidele – te olete meid terve hooaeg toetanud, vahet ei ole, mis seisus me olnud oleme. Tulge ja aidake meid veel ühe korra! Võtke trummid ja pasunad kaasa ja võtame koos need tähtsad punktid ära!»

Kalju peatreener Fredo Getulio Aurelio: «Laupäeval lõpetame hooaja Viljandis. Alles mõnda aega tagasi kohtusime Viljandiga karikasarjas ning võitsime neid 5:0. Kui keegi arvab, et meid ootab kerge mäng, siis ta eksib. Olukord on nüüd teine, sest nad peavad võitma, muidu langevad nad Esiligasse. Meil on veel võimalus püüda hõbemedalit ning meid tulevad Viljandisse toetama ka fännid. Tahame lõpetada hooaja stiilselt!»

Kalju väravavaht Vitali Teleš: «Eelmises voorus mängisime Tammekaga, kes oli Viljandiga sarnases olukorras ning vajas võitu. Viljandi tuleb kindlasti endast kõik andma, sest kui nad kaotavad, jääb see neile mõneks ajaks viimaseks mänguks Premium liigas.»

POSTIMEHE OTSEPILT

Levadia – Infonet

Laupäeval 7. novembril kell 14.00 Kadrioru staadionil

Levadia tänavune tiitlikaitsmine ebaõnnestus ning kokkuvõtteski võib klubi seekordse aasta sisuliselt maha kanda – eesmärgid jäid saavutamata. Infonet lootis ilmselt samuti neljandast kohast enamat, kuid võrreldes mullusega on see ikkagi taas samm edasi.

Neljanda koha kindlustanud Infonetil pole mängida muu kui au peale, Levadia võib aga kaotuse korral jääda ilma ka hõbemedalitest, mis võivad sel juhul minna Nõmme Kaljule. Kui Kalju teatas mõned peavad tagasi, et uuel aastal juhendab klubi Sergei Frantsev, kes Eesti jalgpallisõpradele tuttav mullusest, mil ta tüüris Sillamäe Kalevi hõbemedalile, siis tegelikult jahtis Frantsevi allkirja väidetavalt ka Levadia. Senine peatreener Marko Kristal on klubist lahkumas, kuid kuulujutte, nagu saaks tema asendajaks Sergei Ratnikov, ei soostunud Levadia enne laupäevast mängu kinnitama ega ka ümber lükkama.

Levadia eest ei saa viimase vooru kohtumises kaasa teha koguni kolm põhimeest. Kõrvale jääb Sergei Pareiko, kellele antud punane kaart ja sellele järgnenud ägestumine eelmise vooru kaotusmängus Flora vastu tekitasid suurt furoori, samuti on mängukeelu all äärekaitsja Hindrek Ojamaa ja poolkaitsja Ilja Antonov. Transist võõrsil 1:0 jagu saanud ja sellega neljanda koha kindlustanud Infonet saab platsile tulla täies koosseisus.

Levadia peatreener Marko Kristal: «Ees ootab hooaja viimane mäng ja vastane pole kergete killast. Loodame hooaja ilusa tulemusega ära lõpetada ning hõbemedali võita.»

Levadia väravavaht Priit Pikker: «Peamine eesmärk on muidugi võit ja hõbemedali kindlustamine, samuti tahame halva seeria järel enesekindlust taastada. Tähtis on täiskoosseisuga lõpuni mängida, et ei tuleks punast kaarti.»

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «2015. aasta hooaega alustasime ning lõpetame Levadiaga. Kõik selle hooaja mängud on olnud pingelised. Selle, mis ei õnnestunud meil eelnevates mängudes, püüame realiseerida selles mängus. Nagu ka kogu selle hooaja vältel, hoolimata vastasest, püüame ka seekord mängida võidule. Täname fänne kogu selle toetuse eest, mida nad on üles näinud kogu hooaja vältel ning ootame neid ka selle hooaja viimasele kohtumisele.»

Infoneti poolkaitsja Tanel Melts: «Viimane mäng, mis meie jaoks enam küll midagi ei muuda, kuid see ei tähenda, et me kaotama läheks. Proovime lõpetada hooaja positiivse tulemusega, et siis rahuliku südamega puhkusele minna.»

Tartu Tammeka – Narva Trans

Laupäeval 7. novembril kell 14.00 Tartus Tamme staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Viimase vooru eel eelviimasel kohal olev Tammeka teab, et kõrgemale nad enam tõusta ei saa, langeda aga küll. Kui Viljandi kodus Kaljult punkte ei saa, on Tammeka pääs üleminekumängudele kindel, kui aga Tulevik peaks võtma Kaljult kas või ainsagi punkti, vajab juba punkte ka Tammeka, sest omavahelistes mängudes on edu mulkidel.

Trans kaotas eelmises voorus kodus 0:1 Infonetile ja on nüüd võiduta juba neli mängu järjest. Siiski võivad nad hooaja teise poole Adjam Kuzjajevi käe all kordaläinuks lugeda, ehkki liigatabelis ei saavutatud enamat kuuendast kohast.

Tammeka jaoks on valus löök see, et kaartide tõttu ei saa Narva vastu kaasa teha Tauno Tekko ja sel hooajal esiväravavahi rollis olnud Karli Kütt. Samuti on vigastuse tõttu eemal meeskonna kapten, keskkaitsja Jürgen Lorenz. Transil diskvalifitseeritud mängijaid pole.

Tammeka abitreener Mario Hansi: «Viimane kodumäng, kuhu ootame kindlasti kõiki Tammeka mängijaid ja nende peresid meeskonda toetama.»

Tammeka poolkaitsja Siim Tenno: «Viimane Premium Liiga mäng. Loodame publikule heameelt pakkuda ja põhihooaja viimase mängu võita,et kindlustada koht üleminekumängudele! Loodan, et tuleb palju pealtvaatajaid, sest koos oleme tugevamad!»

Transi peatreener Adjam Kuzjajev: «Eesmärk, mis oli seatud võistkonnale klubi juhatuse poolt hooajaks, jäi kahjuks täitmata. Seetõttu viimastel mängudel anname võimalust näidata oma oskusi meie noortele mängijatele.»

Transi ründaja Dmitri Barkov: «Tuntakse hooaja lõppu ning jõud on otsas. Aga mänguks valmistume nagu alati. Meid ees ootav mäng pole lihtne väljaku kvaliteedi tõttu, kuna muruväljakute seisund muutub iga mänguga kehvemaks. Ka on meil mitu vigastatud mängijat, aga me saame aru, et meid ootab viimane mäng ning me peame andma ennast kõik, näitama korralikku mängu ja minema puhkama hea tujuga!»

Paide Linnameeskond – FC Flora

Laupäeval 7. novembril kell 14.00 Paide linnastaadionil

Mängu näitab otsepildis ETV

Paide ja Flora saavad viimasele mängule vastu minna rõõmsalt, sest esimene on taganud liigasse püsimajäämise, teine aga meistritiitli. Kolm järjestikust võitu põhikonkurentide Tammeka, Tuleviku ja Pärnu üle näitasid veenvalt, et Paide koht on kõrgliigas. Seitsmenda koha kindlustas neile eelmise vooru lõpuminutitel kogenud Rasmus Tomsoni poolt löödud tabamus.

Flora on saanud end juba paar nädalat Eesti meistrina tunda ning eelmises voorus vabaneti ka mitmeaastasest taagast, kui saadi 2:0 jagu igipõlisest konkurendist Levadiast. Pärast kohtumist antakse Paides florakatele ametlikult üle ka meistrikarikas.

Mõlemal poolel on üks kogenud puuduja – Paidel ei saa taas kaasa lüüa nende hooaja suurim väravakütt Vjatšeslav Zahovaiko, Flora poolel peab aga mängu kõrvalt vaatama poolkaitsja Andre Frolov.

Paide peatreener Meelis Rooba: «Hooaja viimane mäng Eesti meistriga, peame suutma ennast kokku võtta ja teha korralik esitus.Usun et suudame publikule pakkuda head emotsiooni.»

Paide poolkaitsja Lauri Varendi: «Paide viimane mäng sel hooajal, vastaseks tugev Flora, kes tiitli endale juba kindlustanud. Paide teab, et selles mängus tuleb endast välja pigistada maksimum!»

Flora väravavahtide treener Aiko Orgla: «Kohad on küll paigas, aga eks kõik tahavad hooaja viimase mängu hästi mängida. Paidele tuli hooaja alguses palju uusi mängijaid ja nad ei saanud kõige paremini ühtse tiimina tööle. Aga hooaeg koosneb 36 mängust ja nad said lõpuks end hästi käima. Kui Flora võitis eelmise tiitli, siis oli fänne viimasel mängul väga palju. See melu koos nendega oli väga võimas ja ma usun, et see saab tänavugi olema tore päev!»

Flora väravavaht Mait Toom: «Läheme mängule kindlasti keskendunult, sest lõdvema suhtumisega on vigastuseoht väga suur. Võtame seda kui tavalist liigamängu, kus ees on 90 minutit ja vaja ära võtta kolm punkti. Loodame, et tuleb mõlemalt poolt väga ilus mäng. Paidel oleks kindlasti väga magus meie skalp võtta, mistõttu peame olema hästi mänguks valmis. Fännid, tulge kõik kohale, siis saab karikaga ka pilti teha!»

Pärnu Linnameeskond – Sillamäe Kalev

Laupäeval 7. novembril kell 14.00 Pärnus Mai tänava kunstmurustaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Pärnu kaotas eelmises voorus kodus 0:1 Paidele ja pidi seejärel veel ligi kaks päeva küüsi närima, kuni selgus, et Tammeka ja Tuleviku mängude tulemused on taganud pärnakatele liigasse püsimajäämise. Marko Lelovi hoolealused on teinud aastale vägeva teise poole ning kui järgmisel suvel peaks õigeaegselt valmima ka uus ja ilus rannastaadion, annab see Pärnu jalgpallile kindlasti veelgi vunki juurde.

Mäng Sillamäega ei oma enam mingit sisulist tähendust, kuna ka külalised Ida-Virumaalt on kindlustanud viienda koha. Kuuldavasti ootavad aga mullu hõbeda võitnud, ent tänavu täielikult põrunud Kalevit uuel aastal ees suured muudatused, mistõttu nii mõnegi mehe jaoks võib hooaja viimane mäng tähendada mängimist oma järgmise aasta töökoha nimel. Eelmise vooru 2:1 võidumängus Viljandi üle käis tänavu esmakordselt platsil ka mullu 36 väravat löönud ründaja Jevgeni Kabajev, keda võib ilmselt näha ka Pärnu vastu mängimas.

Pärnu poolel ei saa kaartide tõttu kaasa lüüa äärekaitsja Joosep Sarapuu.

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Selle aasta viimane mäng Premium liigas ja Pärnu Linnameeskonna jaoks on koht kindel. See ei tähenda absoluutselt, et me viimast mängu raiskama läheme vaid kasutame ära iga pisema võimaluse, et kogemusi saada. Tuleb nautida olukorda ja pakkuda publikule positiivset elamust.»

Pärnu poolkaitsja Risto Pärnat: «Läheme hooaega hästi lõpetama ning saame seda teha pingevabalt. Usun, et meeskond tahab võita ja näitab atraktiivset jalgpalli.»

Sillamäe abitreener Vadim Dobiža: «Hooaja tahaksime lõpetada positiivselt ning tuua koju võit. Sel hooajal on meil Pärnu vastu olnud erinevad mängud, aga loodame, et seekord lõpeb kohtumine meie võiduga. Samuti tahaks õnnitleda kõiki hooaja lõpetamise puhul ning kohtumiseni järgmisel aastal.»

Sillamäe poolkaitsja Deniss Tjapkin: «Isegi siis, kui see mäng ei too muudatusi tabelisse, arvan, et kõik tahavad lõpetada hooaja võiduga. Olen kindel, et tuleb väga huvitav mäng ja tahaksime tulla tagasi koju ikkagi võiduga taskus.»

Liigatabel enne viimast vooru:

  1. FC Flora 84 punkti
  2. FC Levadia 73 p
  3. Nõmme Kalju 70 p
  4. FC Infonet 62 p
  5. Sillamäe Kalev 56 p
  6. Narva Trans 49 p
  7. Paide Linnameeskond 30 p
  8. Pärnu Linnameeskond 26 p
  9. Tartu Tammeka 22 p
  10. Viljandi Tulevik 21 p
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles