Milliseid alternatiive on lihale?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahemarketi veganikohviku peakokk Evelin Jõgiste on toonud bufee-lauale lasanje, kus liha asemel on kasutatud sojahelbeid.
Mahemarketi veganikohviku peakokk Evelin Jõgiste on toonud bufee-lauale lasanje, kus liha asemel on kasutatud sojahelbeid. Foto: Maarja Otsa

Kui inimesel, kes on harjunud sööma kolm korda päevas liha või lihatooteid, on soov asendada kas või mõni söögikord taimse einega, siis milliseid alternatiive on lihale? Ideid ja soovitusi jagas Mahemarketi veganikohviku peakokk Evelin Jõgiste.

Kogenud taimetoidukoka sõnul ei ole kindlasti lahenduseks jätta tüüpiliselt päevapraelt – kartul või riis, salat ning tükk liha – lihtsalt liha välja. «Nii jääb alles ainult kartul ja salatileht, mis jätab nii maitse, toitainete kui kõhutäitvuse poolest väga vale mulje taimetoidust,» ütles Evelin Jõgiste.

«Taimetoit on terviklik toit, mis oma olemuselt erineb lihatoitudest ja seega nõuab hoopis teistsugust lähenemist ning valmistamise tehnoloogiat,» selgitas ta, kuid lisas, et hoolimata sellest on võimalik valmistada lihasarnaseid roogasid ka taimedest.

Taimsed kõhutäitjad

Sarnaselt lihaga jätavad pikaajalise täiskõhutunde näiteks läätsed, oad ja kikerherned. Heaks lahenduseks on riisi või kartuli kõrvale keedetud ja purustatud kikerhernestest ning köögiviljadest valmistatud kotletid või pikkpoiss.

Kes aga otsib liha moodi teks-tuuri ja maitset, sellele soovitab Evelin proovida sojahelbeid, tempeh’t või tofut, mis on samuti sojaubadest valmistatud. Veel on olemas näiteks nisuvalgust toode seitan ning taimsed viinerid ja singid. «Need on lihaga väga sarnased. Kohati isegi ehmatavalt sarnased, nii et tekib imelik tunne, kas tegemist on üldse taimse toiduga,» rääkis ta.

Veganikohviku peakoka sõnul on praktiliselt kõikidest klassikalistest lihatoitudest võimalik valmistada ka taimne versioon. Näiteks intervjuupäeval on kohviku menüüs veganilasanje, kus lasanjeplaatide vahele on pandud köögiviljad, tomatipasta ja sojahelbed ning peale veganijuust. Samuti on koka selgitusel võimalik teha taimset pasta Bolognese’t, sushi’t või kas või verivorsti norilehtedega. «Võimalusi on tohutult,» rõhutab ta ja julgustab katsetama ning retsepte otsima.

Samad maitseained

Evelin nendib, et esialgu võib taimsete roogade valmistamine tunduda keeruline, kuid põhitõed saab mõne katsetamisega selgeks ja uusi retsepte otsides rikastab taimsete alternatiivide leidmine märgatavalt pere toidulauda. Võimalusi on väga palju, alates vormi- ja pajaroogadest, pastadest ning lõpetades ühepajatoidu, supi, hautise või salatitega. Seejuures võib toitude maitsestamiseks kasutada harjumuspäraseid maitseaineid. «Kui inimesele meeldib liha maitse, võib näiteks köögiviljakotleti või pasta valmistamiseks kasutada samu maitseaineid ja ürte, mida liharoa puhulgi,» soovitas kokk.

Inimesel, kes on harjunud kõik peamised söögikorrad tegema lihast, võib Evelini sõnul kuluda esialgu aega taimetoiduretseptide uurimisele ja teistmoodi töövõtete õppimisele, kuid kui põhiteadmised on omandatud, ei võta taimetoidu valmistamine rohkem aega. Vastupidi – ahjus saab taimne roog kiiremini valmis kui liha. Ka rahakotile ei tähenda see erilist muutust. «Nii liha- kui taimetoitu on võimalik teha nii odavast kui kallist toorainest,» nentis ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles