Linnavalitsus maksab ammuse ülekohtu eest ligi sada tuhat eurot

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupmehe tänav.
Kaupmehe tänav. Foto: Google StreetView

Tallinna linnavalitsuse homse istungi päevakorras on punkt, millega eraldatakse reservfondist 96 199 eurot kohtuliku kompromissi saavutamiseks.

Tegelikult taotles linnavalitsuse kohtusse kaevanud inimene 202 119 euro suuruse kahju hüvitamist. Tallinna linn jättis 1994. aastal rahuldamata kodaniku taotluse õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamiseks. Selle asemel liideti vara, milleks oli üks Kaupmehe tänava kinnistu, teise kinnistuga ja võõrandati 1998. aastal. Praegu asub kinnistul uus kaheksakorruseline kortermaja.

Linnavalitsus jättis kodaniku esitatud avalduse hoonete ja maa tagastamiseks 2012. aastal rahuldamata põhjendusega, et vara on füüsilise isiku heauskses omandis. Selle asemel pakuti kodanikule kompensatsiooniks neljakohalist summat.

Tulenevalt kehtivas kohtupraktikas valitsevatest seisukohtadest on eluruumide erastamine enne vara tagastamise küsimuse lahendamist vastuolus omandireformi aluste seaduses (ORAS) sätestatud keeluga ka juhul, kui vara tagastamise taotlus jäeti rahuldamata ORAS § 7 lg 3 alusel.

Eksperthinnangute alusel on endise kinnistu turuväärtus veidi üle 200 000 euro. Ning kinnistul olnud ehitis oleks renoveerimata kujul tänaseks säilinud 51 protsendi ulatuses. Halduskohtu ettepanekul pidasid pooled läbirääkimisi kompromissi leidmiseks ning saavutasid kokkuleppe, mille kohaselt hüvitab Tallinna linn kodanikule 96 199 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles