Siseministeerium ei keelaks Krimmi annekteerimist ülistava Vene armeeansambli esinemist Tallinnas

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandrovi koor
Aleksandrovi koor Foto: Videokaader

Siseministeerium leiab, et Eesti on piisavalt tugev, et mitte võidelda lauludega, ega kavatse praeguse seisuga detsembris Tallinnas esinevale Punaarmee ansamblile sissesõidukeeldu kehtestada.

«See on osa sõnavabadusest. Sõnavabadus kehtib samavõrd ka Eestit oma kodumaaks pidavate inimeste ja nende hinnangute kohta Vene armee koori sõjaväevormis esinemise ja repertuaari osas,» märkis siseministeeriumi pressiesindaja Toomas Viks. «Ilmselgelt ootame siiski kõigilt, sealhulgas oma külalistelt korrektset ja meie riiki austavat käitumist.»

Vene relvajõudude Aleksandrovi nimeline laulu- ja tantsuansambel peaks esinema Tallinnas 10. detsembril, samas pole teada kus. Siseministeeriumi asekantsler Erkki Koort ütles eile, et Eesti ametkonnad analüüsivad ansambli esinemisega seotud võimalikke turvariske.

Ansambli repertuaari kuulub muu hulgas Krimmi annekteerimist ja niinimetatud «rohelisi mehikesi» ülistav laul «Viisakad inimesed» («Vežlivõje ljudi»).

Esinemiskeeldu taotlenud vabaerakondlase Sergei Metlevi sõnul ei jätkunud siseminister Pevkuril julgust ja läbinägemisvõimet, et panna sarnaselt Lätile ja Leedule Punaarmee ansambli esinemisele piir. Varem pöördus Metlev siseministri poole palvega keelata Punaarmee ansambli sisenemine Eestisse, kes plaanib detsembris Tallinnas esineda.

Sergei Metlev. Foto: Peeter Langovits
Sergei Metlev. Foto: Peeter Langovits Foto: Peeter Langovits / Postimees

«Siseminister tugineb sõnavabaduse argumendile, millest võib järeldada, et ebasõbraliku sõjaideoloogia levitajast riiklik ansambel on justkui tavaline kollektiiv. Kas minister tahab väita, et Läti ja Leedu riik, kes ei lubanud neid esinema, on sõnavabaduse süüdimatud piirajad, kes ei hinda olukorda adekvaatselt?» arutles Metlev. «Meie sisejulgeoleku eest vastutav ametiisik sisuliselt kapituleerus probleemi ees ega mõista, et demokraatiat ja vabadust tuleb ka kaitsta.»

Metlevi sõnul oli see ansambel varem Punaarmee osa, nüüd on ta Vene relvajõudude osa, mille tegelik eesmärk on kaugel kunsti tegemisest. Esinemine Tallinnas tekitab tema hinnangul lisapingeid etnilisel pinnal ja innustab radikaale.

«Venelasest Eesti kodanikuna on mul selle hambutu otsuse üle piinlik, sest iga tõsine mõjutustegevus, mis teeb vene inimesest ja vene kultuurist punamentaliteedi bastioni on sügavalt tülgastav ning arvestades meie keeruliste julgeolekuoludega on kindlasti Eestile ohtlik,» leidis Metlev.

Tema hinnangul  ei mõista või ei hooli siseminister, et asi ei ole laulu- ja tantsuvabaduses ning see teeb tõsiselt murelikuks. «Nad on esinenud Punaarmee mundris, esitasid hümni Krimmi okupeerinud roheliste mehikeste auks ning kollektiivi paguneid kandev juht on öelnud, et selle tuuriga soovitakse kasvatada austust Venemaa vastu ning tähistada Punaarmee võitu. Arvestades praegust rahvusvahelist olukorda, Ukraina-vastast agressiooni, mõjub see esinemine meile alandavalt ja provotseerivalt. Ja mida ütleb siseminister nendele, kes kannatasid nõukogude režiimi all ning nüüd peavad taluma neid tegelasi vaba Eesti pealinnas? See on inetu,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles