Kohus ei avalikusta õpetaja tapnud koolipoisi karistuse tervikotsust

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal määras esimese astme kohus kooliõpetaja tapnud 16-aastasele poisile (esiplaanil) karistuseks üheksa aasta pikkuse vangistuse.
Eelmisel aastal määras esimese astme kohus kooliõpetaja tapnud 16-aastasele poisile (esiplaanil) karistuseks üheksa aasta pikkuse vangistuse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu maakohus ei avalda Viljandis õpetaja maha lasknud noormehe süüdimõistmise motiveeritud tervikotsust, põhjendades seda alaealise süüdistatava ja kannatanute eraelu kaitsega.

Kohus otsustab tervikotsuse avaldamise pärast seda, kui kohtuotsus on jõustunud.

Maakohtu jõustumata tervikotsus ei ole avalik, kuna kriminaalasja arutati alaealise süüdistatava ja kannatanute eraelu kaitseks kinnisel kohtuistungil ning  tervikotsus sisaldab kinnisel kohtuistungil käsitletud menetlusandmeid, ütles Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

«Tegu on jõustumata kohtuotsusega, asja menetlus jätkub suure tõenäosusega kõrgema astme kohtus ning menetlus võib jätkuda kinnisena. See seab omakorda piirangu kinnise istungi menetlusandmeid sisaldava kohtuotsuse avalikkusele,» märkis Tamm.

Samuti leiab kohus, et jõustumata tervikotsuse põhiosast ei saa avaldada valitud lõike, kuna nende avaldamine võib tekitada otsusest eksitava arusaama.

«Kohus on avaldanud nii kohtuotsuse resolutsiooni kui ka avalikul kohtuistungil selgitanud, miks on kohus sellisele otsusele jõudnud. Seega on kohtu peamised selgitused otsusele olnud kättesaadavad,» lisas Tamm.

Kohus otsustab pärast kohtuotsuse jõustumist, kas ja kuidas võimaldada ligipääsu tervikotsusele ja kohtutoimikule.

Tartu maakohus tunnistas 20. oktoobril 16-aastase noormehe süüdi oma saksa keele õpetaja tapmises mullu 27 oktoobril ja mõistis talle karistuseks üheksa aasta pikkuse vangistuse.

Ühtlasi rahuldas kohus osaliselt ohvri lähedaste mittevaralise kahju nõuded, mõistes noormehelt ja tema vanematelt kannatanute kasuks välja kokku 10 000 eurot, kummalegi kahest kannatanust 5000 eurot. Menetluskulude katteks peab süüdistatava seaduslik esindaja tasuma 11 791 eurot.

Motiveeritud tervikotsuse tegi Tartu maakohus tänaseks.

Tartu maakohtu 20. oktoobril langetatud otsuse vaidlustamise soovist on teada andnud nii noormehe kaitsja kui ka süüdistaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles