Tähistasime Nahtsipäiva

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahtsipäiv Setomaal.
Nahtsipäiv Setomaal. Foto: Aare Hõrn

11.november, püha vagamärter Anastasia mälestus ehk setopäraselt  nahtsipäiv on  Küllätüvä, Meldova, Serga, Suurõ-Rõsna, Säpina ja Rokina tsässonapüha Setomaal.

20 aastat on sellel päeval kogunenud külarahvas oma küla tsässonasse, ka preester tuleb tsässonasse ning peetakse palved tervise eest, mälestatakse lahkunuid. Pärast palveid on kaetud tublide perenaiste poolt laud kas tsässona juurde või Liinamäe Eevi tallu.

Soome-ugri kultuuripealinna Tsirk käis sellel aastal vaatamas, kuidas on hoitud korras ja elus vana-vana tsässon ning mälestatakse lähedasi. Tsässona juures on külaplats hällüga kuhu tullakse lisaks Nahtsipäevale ka paar korda aastas igalt poolt, kuhu ollakse Sergast välja rännatud.

Serga tsässon on ehitatud tõenäoliselt 1784 aastal, saanud Vabadussõjas punaste suurtükitules kannatada. Liinamäe Eevi  on hoidnud tsässona korras,  2007 aastal korrastasid kohalikud meistrid Raali Ain ja Järve Väino tsässona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles