Video: mida paljastab Veenuse-Maa «kaksik»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Astronoomid on mõnda aega otsinud nii meie päikesesüsteemist kui sellest väljapoolt Maa-sarnaseid planeete ning hiljuti jäi neile silma hoopis pigem meie süsteemi Veenust meenutav planeet.

Veenuse-Maa «kaksikuks» ristitud planeedi ametlik tähis on GJ1132b ning see asub Maast 39 valgusaasta ehk 370 triljoni kilomeetri kaugusel, edastab BBC.

Uue põlvkonna teleskoopide abil loodetakse uurida ka selle oletatavalt kividest ja rauast koosneva planeedi atmosfääri. Oletatakse, et atmosfäär on üsna mürgine ning see planeet on kaua aega tagasi üle elanud kasvuhooneefekti.

USA Massachusettsi tehnoloogiainstituudi teadlasi huvitab planeedi atmosfäär, kuna selles leiduvad osakesed paljastavad palju ka pinnal toimuva kohta.

GJ 1132b asub oma tähele Gliese 1132  üsna lähedal ning selle planeedi üks aasta kestab vaid 1,6 Maa päeva.

Tähele lähedalolek on planeedist teinud kuuma ja põleva «kõrbe». See tähendab, et planeedil ei ole vett, küll aga on mingil põhjusel säilinud atmosfäär.

Kuna GJ 1132b on kuum, siis meenutab ta pigem Veenust, mitte Maad. Samas on meie süsteemi Veenus siiski märgatavalt jahedam kui kaugel asuv «kaksik».

Astronoomide teatel on GJ 1132b-l elu võimatu, kuid samas saab selle planeedi abil uusi andmeid planeeditekke ja erinevate planeetide kohta.

Teadlased lisasid, et GJ 1132b on lihtsam uurida kui mitmeid teisi kaugeid planeete, sest selle täht on punane kääbus.

Punased kääbused on väiksemad ja jahedamad kui meie Päike, samas on nad aga ka märkimisväärselt tuhmimad, mis kergendavad nende vaatlemist.

On leitud, et punased kääbused on galaktikates rohkem levinud kui meie Päikese sarnased tähed.

«Huvitav fakt on see, et niinimetatud elutsoonis olevad planeedid liiguvad sageli punaste kääbuste ümber. Selliste süsteemide uurimine on lihtsam, kuna täht on väike ja jahe ning liigne valgus ja kuumus ei sega,» teatas astronoom Zachory Berta-Thompson.

Astronoomid saadavad Maa-sarnaste planeetide otsimiseks 2018. aastal kosmosesse uue teleskoobi James Webb Space Telescope, mis on praeguse kuulsa teleskoobi Hubble`i järglane.

Fakte GJ 1132b kohta: see planeet liigub ümber punase kääbustähe, mille suurus on vaid üks viiendik meie Päikese suurusest, planeet on orbiidil, mis on tähest 2,3 miljoni kilomeetri kaugusel, ühe tiiru teeb ta vaid 1,6 Maa päevaga, GJ 1132b diameeter on umbes 14 800 kilomeetrit , samas kui Maa diameeter on 12 700 kilomeetrit ja Veenuse oma 12 100 kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles