Ruth Kalda: alkohol pärsib noorte intellekti

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol pärsib aju arengut
Alkohol pärsib aju arengut Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli peremeditsiini professor ja kliiniku juhataja Ruth Kalda väidab uuringule tuginedes, et alkohol pärsib aju arengut.

«Alkoholi tarvitamine noores eas põhjustab olulisi häireid aju arengus,» kirjutab Kalda ERR-i teadusportaalis ning lisab, et aju närvijätkete areng toimub intensiivselt ka puberteedieas.

«See toimub aju otsmikupoolses osas, mis on vastutav selliste tegevuste eest nagu planeerimine, ideede genereerimine, otsuste tegemine ja tegevuste organiseerimine. Seega, 30. eluaastaks on inimene võimeline teostama neid tegevusi palju efektiivsemalt kui varases nooruses, puberteedieas,» lisas ta.

Kalda toob välja, et alkoholi tarvitamine häirib tugevasti otsmikusagara arengut: «Üheks oluliseks mõjuks on mälu ja õppimisvõime probleemid, mis tekivad noortel, kes tarvitavad alkoholi palju sagedamini kui täiskasvanutel. Ka eksperimentaalsete uuringutega, mida on tehtud rottidel, on näidatud, et noortel loomadel tekivad alkoholi tarvitamisel palju tugevamad otsmikusagara kahjustused kui täiskasvanud rottidel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles