Euroopa majandus jätkas kolmandas kvartalis kasvamist

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi majandus kasvas euroliidus kolmandas kvartalis enim. Pildil Taani mänguasjatootja Lego tehase ruumid Kladnos Tšehhimaal.
Tšehhi majandus kasvas euroliidus kolmandas kvartalis enim. Pildil Taani mänguasjatootja Lego tehase ruumid Kladnos Tšehhimaal. Foto: MICHAL CIZEK / AFP

Sisemajanduse kogutoodang (SKT) kasvas Eurostati kiirhinnangu põhjal kolmandas kvartalis kogu Euroopa Liidus 1,9 ja euroalal 1,6 protsenti võrreldes mulluse sama kvartaliga.

Ka teises kvartalis oli ELi majanduse aastakasv 1,9 protsenti, euroalal kasvas SKT eelmises kvartalis 1,5 protsenti.

Teise kvartaliga võrreldes kasvas ELi SKT 0,4 ja euroala SKT 0,3 protsenti. Kolm kuud varem oli kvartaalne kasv nii kogu Euroopa Liidus kui ka ainult euroalal 0,4 protsenti.

Enim kasvas majandus aastases võrdluses euroalasse mittekuuluvas Tšehhi Vabariigis: 4,2 protsenti. Ka teised enimkasvanud majandused olid väljaspoolt euroala: Slovakkia (3,6 protsenti), Poola ja Rumeenia (mõlemad 3,5 protsenti).

Ainsate euroala riikidena kahanes SKT kolmandas kvartalis Soomes (-0,7 protsenti) ja Kreekas (-0,4 protsenti). Eesti majandus kasvas aastavõrdluses 0,5 protsenti, Leedul 1,8 ja Lätis 2,5 protsenti.

Eelmise kvartaliga võrreldes tegi ELi riikidest parima tulemuse Rumeenia (1,4 protsenti kasvu) ja kehvima taas Soome (-0,6 protsenti langust). Eesti ja Kreeka majandused kuhtusid eelmise kvartaliga võrreldes pool protsenti.

Eurostati SKT kiirhinnangusse pole jõudnud mitme riigi (Iirimaa, Sloveenia, Rootsi jt) andmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles