PPA: väidetavad Süüria põgenikud on esitanud valeinfot

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harku kinnipidamiskeskus.
Harku kinnipidamiskeskus. Foto: Sander Ilvest

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektori asetäitja Priit Pärkna sõnul taotles ühekuuse Warda perekond Eestilt rahvusvahelist kaitset, väites, et nad tulevad Süüriast ning põgenevad sõja eest. PPA selgitas menetluse käigus välja, et tegelikult on siiski tegemist Armeenia kodanikega. 

«Tänaseks tunnistavad nad seda ka ise. Kuna menetluse käigus on nad PPA-le pidevalt valeinfot esitanud, võtab ka nende tegeliku kaitsevajaduse selgitamine veel aega. Seniks on perekond paigutatud kohtumäärusega Harku kinnipidamiskeskusesse, et nad saaksid menetluse ajal elada koos,» selgitas Pärkna Postimehele. 

Pärkna sõnul on perekondadele Harku kinnipidamiskeskuses eraldatud omaette korrus ja eraldi ruumid, samuti on tagatud kõik vajalik lapse eest hoolitsemiseks, sealhulgas mänguasjad. «Harku kinnipidamiskeskuse nõuetele vastavust on korduvalt kontrollinud nii Eesti õiguskantsler kui ka rahvusvahelised organisatsioonid, näiteks UNCHR, kes käis viimati olukorraga tutvumas mõne nädala eest,» lisas PPA peadirektori asetäitja. 

Suurbritannia päevaleht Guardian kirjutas Harku kinnipidamiskeskuses olevast ühekuusest tüdrukust Wardast ja tema perekonnast, kel ei lubata asüüli taotlemise ajal sealt lahkuda, samuti kurdavad nad elamistingimuste üle. Muuhulgas kirjutas leht, et laste kinnipidamine keskuses võib olla vastuolus ÜRO lapse õiguste konventsiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles