Viis märki, et sul võib olla depressioon

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Depressiooni võib olla väga raske ära tunda, eriti kui sa ise selle haiguse all kannatad. Loe ja mõtiskle, kas tunned end ära. Kui jah, siis otsi abi!

Higher Perspective toob välja viis märki, mis võivad näidata, et põed depressiooni.

1. Sa võid ootamatult ärrituda. Ärrituvus ja viha on kaks depressiooni märki. Kui me kirjeldame depressiooni, kasutatakse sageli väljendeid nagu apaatne, abitu, melanhoolne. Aga vahel me ajame segamini «halva iseloomu» depressiooniga. Sageli väljendub just meeste depressioon vihana.

2. Sa tõmbud endasse. Kui sa põed depressiooni, kaotad sa tõenäoliselt igasuguse huvi asjade vastu, mille tegemist varem nautisid. Kui sa olid varem seltskonna hing, võid nüüd olla hoopis üksildane, tõmbud endasse, hilined tööle. Sotsiaalsest elust eemaldumine on depressiooni märk.

3. Sa hüppad tihti alt ära. Kui inimesed on depressiivsed, võivad nad sageli teha plaane, aga kui on aeg plaanid ellu viia, hüppavad nad alt ära. Kui see on iseloomujoon, millega sind varem pole saanud kirjeldada, võid sa olla depressioonis.

4. Sa oled kurnatud. Depressiooniga on magamine raskendatud. Unehäired on tavaliselt sügavama probleemi sümptomiteks, teisest küljest on ka liigne magamine depressiooni tunnusmärk.

5. Su kaal kõigub. Inimesed üldiselt kaotavad kaalus, kui nad hakkavad trennis käima ja tervislikumalt sööma, nii et iga kaalukõikumine ei ole psüühikaga seotud. Kui sa aga kaotad kaalus, sest sul pole enam isu või vastupidi, võtad juurde, sest söömine lohutab sind, on tegu depressiooni ohumärgiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles