Tumedanahaline naine: meid visati ööklubist nahavärvi pärast välja

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööklubi nimega Club Poseidon.
Ööklubi nimega Club Poseidon. Foto: Poseidoni Facebooki leht

Hiljuti Londonist Eestisse kolinud professionaalne muusik ja Suurbritannia kodanik Renée Thomas rääkis, kuidas tema ja ta sõber Tallinnas ööklubist Poseidon nende nahavärvi pärast välja visati.

Naine rääkis Postimehele, et ta sai kutse Tallinnas Mere puiesteel asuvasse klubisse Poseidon, kus toimus üritustesari nimega Akgp & Blckprty. Ta läks peole koos oma sõbraga, kes on tumedanahaline noormees. «Mind kutsusid peole juba mitu nädalat tagasi kaks vene rahvusest DJ-d, kes mõlemad üritusel plaate mängisid ja keda tunnen juba mõnda aega,» selgitas Renée.

Üks naissoost DJ-dest lisas muusiku kutsutute nimekirja. «Otsustasin peole minna koos oma mustanahalise meessoost sõbraga, kes on muide Eestis jalgpallur,» kirjeldas Renée.

Klubisse saabusid nad kahekesi umbes kella 1 ajal öösel.  Ta kirjeldas, et klubisse jõudes palus esmalt turvamees neil uksel oodata. Nad silmasid üht klubi töötajat, kes tegeles nimekirjadega ja kes teda juba varasematest kordadest teadis ning ütles, et ta on kutsutute nimekirjas. Töötaja kinnitas, et ta on tõesti DJ listis.

Samal ajal astus aga nende juurde riietehoiu töötaja, kes ütles Renée sõnul eesti keeles midagi selle kohta, et tema ja ta kaaslane ei tohiks siseneda. «Nimekirjaga töötaja pöördus seepeale selle mehe poole ja ütles, et ei, nad on listis,» meenutas Renée ja lisas, et too töötaja hoiatas neid, et klubis on inimesi, kes on natuke kummalised ning andis neile ka käepaelad, et nad pääseksid lava taha. Ka kinnitas töötaja, et kui neil peaks tekkima probleeme, siis nad annaksid sellest teada.

Renée ja tema sõber panid oma mantlid garderoobi ja läksid klubisse. «Ma ei olnud mitte midagi joonud. Ma olin täiesti kaine. Ma ei ole ka muidu suur jooja,» kinnitas naine.

Möödus umbes 10 minutit tantsides, pärast mida astus ta tagaukse kaudu välja kohta, kus inimesed suitsu teevad. «Kõik oli korras, kui äkki tuli vormis turvamees ja ütles mulle, et ma pean kohe lahkuma. Ma küsisin, et mida sa selle all mõtled, et mind kutsus siia mu sõber ja mu sõber esineb praegu,» rääkis Renée.

«Ma küsisin, et miks ja ta ütles, et me ei ole siia oodatud. Ma küsisin, et kas ta diskrimineerib mind mingil põhjusel või on põhjus mu nahavärvis ja ta vastas «jah»,» lausus Renée ja lisas, et ka tema klubis sees olnud sõbral, kellega nad koos klubisse tulid, oli kästud lahkuda. Renée ja tema kaaslane lahkusid seepeale klubist.

«Kuidas nad saavad mängida mustade artistide ja etniliste mõjutustega muusikat, trap-muusikat, hiphoppi, d'n'b-d ja samal ajal mitte lasta mustanahalisi oma klubisse sisse? Väga segased signaalid,» imestas naine hiljem oma Facebooki postituses.

Klubi Poseidon ütles oma ametlikus vastuses, et nende klubi töötajad teevad oma tööd hästi ja juhinduvad oma töös klubi juhtkonna poolt saadud tööülesannete ja juhtnööride alusel. Klubi omanik Erik Kruusimägi ei soovinud juhtunut täiendavalt kommenteerida.

«Klubil on õigus oma kliente valida ja klubi alalt eemaldamine võib toimuda erinevatel põhjustel – kas segatakse või häiritakse teisi kliente, ollakse liiga joobes, ei käituta vastavalt klubi ootustele ja reeglitele jne,» loetles klubi.

«Kõige lihtsam on alati end peita rassismi süüdistuse taha ja tagantjärele ähvardused laimu levitamiseks on pehmelt öeldes lihtsalt labased,» lisas klubi juhatuse liige Evelyn Kruusimägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles