Eesti ei saa Volkswagenilt trahvi nõuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswageni logo.
Volkswageni logo. Foto: SCANPIX

Eestil puudub võimalus Volkswagenilt heitmepettuse eest trahvi nõuda, sest Eestis pole autodel saastemaksu.

«Eestis automaks puudub ja seetõttu puuduvad ka vastavad maksupoliitilised hoovad, millega Volkswagenilt trahvi nõuda,» ütles rahandusministeeriumi pressiesindaja Ott Heinapuu BNSile.

Seni on teatanud näiteks Brasiilia keskkonnaagentuur, et nad teevad Volkswagenile 13 miljoni USA dollarini küündiva trahvi heitmepettuse eest. Brasiilia on esimene riik, mis Volkswagenile petutarkvara skandaalis trahvi on määranud.

Lisaks on trahvimist kaalunud ka Rootsi. Sealne valitsus uurib, kas Volkswageni autode manipuleeritud heitmenäitude tõttu on riigil jäänud saamata maksutulu. Nimelt olid Volkswageni väidetud madalate saastenäitudega autod saanud riigilt maksusoodustusi.

Ka Euroopa Komisjon teatas novembri alguses, et kavatseb autofirmalt kahjutasu nõuda. Saksa transpordiminister Alexander Dobrindt ütles Wall Street Journalile, et Volkswagenil tuleb hüvitada kõrge süsinikdioksiidiemissiooniga autode eest riigile saamata jäänud maksutulu.

Heinapuu sõnul on praegu veel äärmiselt ebaselge, kas Euroopa Komisjon võiks saadud trahvirahasid ka Eestiga jagada.

Samas pole veel selge, kui suur trahv tuleb Volkswagenil Euroopa Komisjonile tasuda. Trahve määratakse vastavalt sellele, kui palju ületab süsinikdioksiidi emissioon lubatud piirmäärasid. Alates 2012. aastast kehtib reegel, et esimese grammi süsinikdioksiidi emissiooni korral kilomeetri pealt tuleb trahvi maksta 5 eurot, kahe grammi kohta 15 eurot, kolme grammi kohta 25 eurot ja iga järgneva grammi eest kilomeetri kohta 95 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles