Nortali konkurendid nõuavad töötukassa tarkvarahanke tühistamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLMPM03: PROTOTRON :TALLINN, EESTI, 23JAN13.
Prototroni teise taotlusvooru võitjad 3D printimise tarkvara arendaja Fabulonia ja veekogudelt ifo kogumiseks sensoreid arendav  Flydog Sea Monitoring System.Priit Alamäe.
mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
TLMPM03: PROTOTRON :TALLINN, EESTI, 23JAN13. Prototroni teise taotlusvooru võitjad 3D printimise tarkvara arendaja Fabulonia ja veekogudelt ifo kogumiseks sensoreid arendav Flydog Sea Monitoring System.Priit Alamäe. mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Nelja Eesti tarkvarafirma sõnul on töötukassa 4,3 miljoni eurose IT-hanke võitnud Nortal AS-il võimatu hanke esimest etappi õigeks ajaks valmis saada, mistõttu on tõenäoline, et hankelepingu tingimuste rikkumise tõttu tuleb hange tühistada.

Töötukassa tarkvarahanke lepingu sõlmimine on jäänud pikalt venima, kuna Tieto Estonia AS ja ühispakkujad Iglu OÜ, ASA Quality Service OÜ ja Affecto Estonia OÜ polnud rahul hanke tingimuste ja tulemusega, mistõttu kaebasid selle riigihangete vaidlustuskomisjoni (VAKO). Kuna VAKO jättis nende nõude rahuldamata, kaaluvad nad tõsiselt kohtusse pöördumist, mis muudaks hanke kulgu veelgi keerulisemaks, vahendab BNS.

Tieto kaebas VAKO-le, et kuivõrd hankelepingu täitmine on Nortali jaoks muutunud ajapuuduse tõttu võimatuks, peab töötukassa hankemenetluse kehtetuks tunnistama. Lisaks kahtlustab Tieto, et Nortal teostab juba uue hankelepingu objektiks olevaid töid, kuigi lepingut veel pole.

Ka ühispakkujate esindaja Iglu OÜ tegevjuht Kristjan Aiaste ütles BNS-ile, et isegi kui nad VAKO otsust kohtusse ei kaeba, siis saab see olema igal juhul huvitav olukord. «Kui Nortal lõpuks lepinguni jõuab, siis on ebareaalne, et aasta lõpuks midagi valmis saadakse kui hanke esimese osa tähtaeg kukub.»

Aiaste sõnul läheb hanke esimese etapi teostamise peale kolm kuud, kui tööd teeks 20-liikmeline tiim. «Isegi kui nad tiimi suurendavad, võrduks see samaga, et kolm naist sünnitavad ühe lapse kolme kuuga. Täna on töötukassal keeruline olukord, kuna tähtaeg jookseb umbe, aga ta ei saa muuta hankelepingut.» Aiaste sõnul peaks töötukassa kas hanke peatama ja tühistama või tuleb Nortalil maksta trahv.

Nortali juhatuse esimees Priit Alamäe ütles BNS-ile, et hanke esimese etapi ehk infosüsteemi EMPIS tööjõureformist tulenevate täienduste sisseviimine vastavalt hankes esitatud tähtaegadele on ettevõtte jaoks pingeline, kuid mitte veel võimatu. «Ma ei ole lepingu detailidega personaalselt kursis, aga ma tean, et seal on sees rahalised sanktsioonid, mida tellija saab rakendada olukorras, kus teostaja ei suuda oma lepingulisi kohustusi täita.»

Töötukassa pressiesindaja Erko Vanatalu rääkis BNS-ile, et kuigi olukord on kriitiline, on kõik tarkvarahankes pakkumused esitanud ettevõtted teisipäevase seisuga kinnitanud, et nad saavad hankelepingus kirjeldatud töödega tähtaegselt valmis. «Järgmised otsused langetame riigihangete vaidlustuskomisjoni otsuse vaidlustustähtaja möödumisel.»

Töötukassa hankele esitasid pakkumised Nortal, Tieto Estonia ning ühispakkujad Iglu OÜ, Osaühing ASA Quality Services ja Osaühing Affecto Estonia. Töötukassa otsustas oktoobri alguses kvalifitseerida Nortali ning tunnistada ettevõtte pakkumise edukaks kui ainsa vastavaks tunnistatu.

Nortal pakkus tunnihinnaks 54 eurot. Töötukassa otsis IT-süsteemidele hooldus- ja arenduspartnerit 40 kuuks mahuga 80 000 tundi või kuni 4,3 miljonit eurot.

Info- ja Kommunikatsioonitehnoloogia Liidu (ITL) juhatuse liige ja Eesti Energia IT-juht Agnes Roos ütles augustis Postimehele, et Töötukassa hanke puhul pole jälgitud tarkvarahanke parimaid tavasid.

«Samuti ei ole hankelepingu väljatöötamisel võetud aluseks tarkvara tüüplepingu soovituslikku versiooni, mida laiemalt tutvustati erinevatel üritustel selle aasta kevadel, ega ka sellele eelnenud IKT-sektori tarkvaraarenduslepingute täiendamise ja muutmise ettepanekuid," ütles Roos. "Seetõttu on leping tugevasti kaldu hankija poole ning selles võib leida vägagi küsitavaid sanktsioone,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles