Veganite selts mõistab hukka laste väärkohtlemise

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vegan selts mõistab hukka laste väärkohtlemise ehk nende vajalikest vitamiinidest ja mineraalidest ilma jätmise ning autoriteetsete toitumissoovituste ignoreerimise.

Eesti Päevaleht tõstatas eilse artikliga «Vegandieedist tekkinud tervisekahjustused on jõudnud Eesti lasteni» vajaliku teema, kuidas vanemad jätavad lapsed ilma olulistest toitainetest.

Selline käitumine on seltsi arvates lapse väärkohtlemine, mis tuleb hukka mõista sõltumata sellest, millise menüü (taimetoit, segatoit, paleo jm) järgi toitutakse, kuid samas luuakse artikliga väärseoseid veganluse ja terviseprobleemide vahel.

Eesti Päevalehe artiklis esinevad seltsi hinnangul selektiivsuse ja eetilisuse probleemid. Tuhandete liikmetega vegangruppidest on kontekstist välja rebitud tsitaadid, kus kurdetakse lapse terviseprobleemide üle. Taustainfot kindlaks tegemata või osapooltelt selgitusi küsimata avaldati sõnavõtte ning loodi valeseoseid.

Artiklis tsiteeritud ema sõnul, kes oma lapse madalat D-vitamiinitaset ja nõrkust kurdab, pole tema laps isegi vegan ning vegangrupist sai lihtsalt nõu küsitud, sest selle liikmed on toitainetega keskmisest rohkem kursis. «Mu laps on lihatooteid ise vältinud, ei taha verivorsti süüa, kuid siiski sööb ta piimatoite ning tarbib aeg-ajalt liha,» rääkis ta. 

Artiklis loodud seosed veganluse, madala D-vitamiini ja lapse nõrkuse vahel pole pädevad. Ema väitel on lapse tervis korras ning ta kahtleb kontekstiväliste tsitaatide esitamise eetilisuses.

Artiklis loodud paralleel MMSi ja vegantoitumise vahel on kohatu ja väär, sest MMS-i ei soovita ükski maailma suurim terviseasjatundjaid koondav ühendus.

Toitumisasjatundjaid koondav organisatsioon Academy of Nutrition and Dietetics on avalikult kinnitanud, et hästi planeeritud vegantoitumine tagab kõigi vajalike ainete piisava saamise ning on sobiv inimestele igas eluetapis, sealhulgas raseduse ja imetamise ajal ning imiku-, lapse- ja noorukieas. Lisaks neile kinnitavad vegantoitumise sobilikkust ka Suurbritannia, Kanada, Austraalia ja Põhjamaade toitumisasjatundjate organisatsioonid ning riiklikud toitumissoovitused.

Eesti vegan selts toetub oma soovitustes täielikult nimetatud autoriteetidele ega võta vastutust nende veganite ees, kes endale või oma lastele soovituste kohaselt D- või B12-vitamiini juurde ei manusta. Lapsele D-vitamiini aastaringset juurdemanustamist soovitavad kõik Eesti arstid igale segatoiduliselegi lapsevanemale juba tema teisest elunädalast alates.

Loomne toit sisaldab ebapiisavas koguses D-vitamiini ning meie laiuskraadil pole võimalik saada seda soovituslikus koguses toidulisandit juurde manustamata mitte ühegi toitumisviisi korral. Sealjuures D-vitamiinipuudus ei ole üksnes taimetoitlaste probleem, vaid kimbutab lõviosa eestlasi.

Perearst Anneli Talvik on märkinud, et lisaks D-vitamiini puudusele on Eestis väga levinud ka B12-vitamiini puudus. Taimetoitlasi on Eestis väga vähe ja nimetatud puudusi esineb sagedasti ka segatoiduliste hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles