Narvas vahetub linnavõim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud

Narva linnavolikogus lahkus 15 saadikut Keskerakonna fraktsioonist, mis võib viia erakonna võimu kukkumiseni linnas.

Opositsioon teatas uue fraktsiooni Ühtne Narva moodustamisest, kuhu hakkab kuuluma ka Keskerakonna fraktsioonist lahkunud 15 saadikut.

Fraktsiooni loomisest teatas linnavolikogu istungil keskerakondlasest saadik Aleksei Voronov, kes hakkab ka uut poliitilist rühmitist juhtima. Sinna tuli üle ka volikogu esimees Tarmo Tammiste ja tema asetäitja Aleksandr Jefimov.

Voronov ütles, et uus fraktsioon loodi selle pärast, et töötada veel paremini linnakodanike hüvanguks.

Narva linnavolikogu keskfraktsiooni esimees Olev Silland rääkis venekeelsele Postimehele, et tema jaoks oli Ühtse Narva loomise väljakuulutamine täielik üllatus, aga see on tema sõnul täielikult kooskõlas demokraatlike põhimõtetega: fraktsioone võib olla kui palju tahes ja see ei häiri teda.

Uue fraktsiooni saadikud esitasid täna ka umbusaldusavalduse linnapea Eduard Easti vastu, mis tuleb hääletusele 26. novembri istungil. Saadikud tõid umbusaldusavalduse põhjuseks selle, et linnapea East eraldas ilma volikogu loata toetust Puškini instituudi täppisteaduste koolile ja sihtasutusele Narva Linna Arendus. Umbusaldamisega on liitunud ka osa fraktsiooni Kindlus liikmeid.

Küsimusele, keda pakutakse uueks linnapeakandidaadiks, jäi Voronov venekeelsele Postimehele võlgu. 

«On võimalik, et me ei esitagi talle umbusaldust selle pärast, et mitte mingisugust tõsist kahju ei ole East linnale tekitanud, aga ta võiks siiski paremini korralda linnavalitsuse tööd,» ütles ta.

Easti sõnade kohaselt oli juhtunu tema jaoks täielik üllatus. «Tulin täna istungile ja sain sellest alles seal teada, mitte mingisuguseid pretensioone pole mulle varem esitatud.»

Keskerakonna fraktsioonist ei lahkunud Fjodor Ovsjannikov, Natalja Umarova, Nadežda Tšerkašina ja Olev Silland.

Narva linnavolikokku kuulub 31 saadikut, kellest 21 olid seni keskfraktsioonis. Kindluse fraktsiooni kuulub linna kodulehekülje andmetel kuus, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikurühma kolm ja üks volinik on fraktsioonitu.

2013. aasta kohalikel valimistel pääses volikokku samas 20 Keskerakonna ja 11 Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikut.

Millest sai võimutüli alguse?

Järjekordse tüli Narva võimukandjate seas põhjustas Puškini instituudi osakonna läbiviidud suvekooli rahastamine.

Kaks aastat tagasi loodi Narvas täppisteaduste kool, mille eesmärk on anda gümnaasiumi õpilastele võimalus õppida süvendatult füüsikat, keemiat ja matemaatikat vene keeles. Praegu on koolis 200 õpilast ja nad on rahul võimalusega õppida süvendatult, et edukalt anda eksameid ja osaleda olümpiaadidel.

Kooli õpetajad on pärit Narvast. Tunnid viiakse läbi linnale kuuluvas hoones. Täppisteaduste kooli haldab MTÜ Puškini Instituut, kellega Narva linn on sõlminud vastava lepingu. Sel suvel maksis aga Narva linnavalitsus osaliselt kinni instituudi osakonna korraldatud suvekooli väljaminekud, küsimata volikogult selleks nõusolekut.

Kuna Narva linnavolikogu fraktsiooni Kindlus saadikud said teate, et mittetulundusühing kasutab linna eraldatud raha muuks otstarbeks, esitasid nad oktoobri lõpus linnapeale küsimuse:

«Kas kinnitate ilmnenud fakti, et MTÜ Puškini Instituut juhtkond väärkasutas 2014-2015 linna eraldatud vahendeid? Millised meetmed on linnavalitsus ette võtnud, tegemaks lõpu MTÜ Puškini Instituut ebaseaduslikule tegevusele. Millised meetmed on vastu võetud, et ei korduks sarnaseid juhtumeid tulevikus?»

«Vastusena Teie küsimusele anname teada, et olime sunnitud ära ütlema küsitud dokumentide avalikustamisele, niivõrd kui käib praeguse juhtumiga seoses juurdlus ja teatame ette, et seaduse ja kriminaalmenetluse kohaselt võib neid andmeid avalikustada ainult prokuratuuri loal. Narva linnavalitsus omalt poolt võtab ette kõik meetmed ja kõigepealt kehtestame kontrolli raamatupidamise üle, et vähendada maksimaalselt riske linnaraha väärkasutamiseks,» seisis linnapea vastuses Kindluse saadikutele.

Millist konkreetset linnarahade väärkasutamise juhtumit praegu uuritakse, ei saanud Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Jelena Filippova öelda.

Puškini instituudi juht Andrei Krasnaglazov keeldus kommenteerimast, märkides, et ta kuuleb esimest korda seda lugu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles