Ekspert: eri uuringute tulemusi mõjutavad eelkõige erinevused küsitletute seas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Voog
Aivar Voog Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Uuringufirma TNS Emor uuringujuht ütles Emori ja Turu-uuringute AS-i läbiviidud erakondade toetusuuringute suuresti erinevaid tulemusi kommenteerides, et tulemusi mõjutavad eelkõige erinevused valimis.

«Probleem tekib sellest, et kui uuringufirmad jälgivad seda rahvuse proportsiooni kogu valimist, kus on ka mittekodanikud sees, siis eestlasi oleks 69 ja mitte-eestlasi 31 protsenti. Aga kui hakata vaatama valimisealisi kodanikke, siis nende hulgas peaks olema mitte-eestlaste osakaal vähem kui 20 protsenti,» selgitas Voog BNSile.

See, kas uuring viiakse läbi 18- kuni 74-aastaste või kõigi üle 18-aastaste inimeste seas, Voogi sõnul uuringu tulemusi oluliselt ei mõjuta. «Ma olen võrrelnud neid tulemusi, et valimis 18-74 ja valimiga 18+ oli erinevus maksimaalselt 0,8-0,9 protsenti, seega mitte oluline. Mingi erinevus sellest tekib, Keskerakond tõesti võib-olla 1 protsendi saaks juurde, aga mitte 10 protsenti,» lisas Voog.

Voogi hinnangul võisid novembris Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetust tõsta Pariisis möödunud reedel toime pandud terrorirünnakud.

Voogi sõnul on EKRE võrreldes septembriga viie protsendipunktini ulatuv toetuse tõus seotud pagulaste temaatikaga, ent kuna küsitlus sattus enamikus perioodile Pariisis toimunud terrorirünnakute ajal ja järel, siis ka sellega. «Kuna Pariisi sündmused algasid reedel, 13. novembril, siis enamus küsitlusest toimuski just siis, kui meedias kajastati ohtralt Pariisi sündmusi,» sõnas Voog.

Valitsuskoalitsiooni toetuse viie protsendipunktini ulatuv langus tuleneb Voogi hinnangul Estonian Airi tegevuse lõpetamisega pärast Euroopa Komisjoni 7. novembril avalikuks saanud otsust, mille kohaselt andis Eesti riik Estonian Airile ebaseaduslikku riigiabi.

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, siis hääletaks TNS Emori andmetel Keskerakonna poolt 23 protsenti, Reformierakonna poolt 20 protsenti, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ja Vabaerakonna poolt võrdselt 16 protsenti, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) poolt 12 protsenti ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) poolt 7 protsenti küsitletutest.

Turu-uuringute AS-i andmetel oli Keskerakonna toetus novembris 33, Reformierakonda 17, SDE-d 13, Vabaerakonda 11, IRL-i 9 ja EKRE-t 8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles