Suitsetamisest loobuja päevik: viie nädalaga 130 säästetud eurot

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Orumägi
Kaarel Orumägi Foto: Getter Jaani

Üle-Eestilise noorte muusikaliteatri juht Kaarel Orumägi on otsustanud enda võitlust tubakast loobumisel Postimehe lugejatega kuue nädala jooksul jagada.

Avaldame Kaarli kokkuvõtte viiendast suitsuvabast nädalast:

  • Kas on tõesti võimalik, et suitsetamine ei ole enam minu jaoks probleem?
  • Kas on tõesti võimalik, et mul ei teki enam tahtmist sigaretti ette panna?
  • Kas ma olen nüüd vaba?
  • Kui kaua ma suudan peale eksperimendi lõppu vastu pidada?
  • Kas ma loobun ikka enda või artiklite kirjutamise pärast?

Küsimusi on rohkem, kui ma ise vastata oskaks, ja neid tuleb aina juurde. Alustasin maalimist küll veidi tumeda tooniga, kuid siiski pean nentima, et olen viienda nädala suutnud mööda saata taaskord edukalt ja tunne on ülimalt hea.

Võhma ja kopsumahtu on rohkem, väsimus ei ole nii tappev kui varem ja muidugi maitsemeel - mainisin seda ka eelnevas artiklis - on tunduvalt ergem. Tunnen nüüd viie nädala möödudes, et olen teinud õige otsuse. Praegu uuesti suitsetama hakata oleks juba endale karuteene, sest nii palju on pingutatud. Milleks nüüd see kõik tuulde lasta...

Eelviimast artiklit kirjutades mõtlen paratamatult sellele, mis oleks saanud siis, kui ma ei oleks võtnud vastu pakkumist selles eksperimendis osaleda. Küll on kahju, et ma ei taibanud panna iga nädal kõrvale seda raha, mis mul selle aja jooksul tänu suitsetamisest loobumisele alles on jäänud! Kiire arvutuse kohaselt on see summa ligi 130 eurot. Päris muljetavaldava reisi või mõne suure kingituse saaks, kui aasta aega suitsupakkide ostmise asemel raha kõrvale panna. Tundub ahvatev. Proovin ära ja ootan huviga, mis edasi saab!

Tubakast loobumise nõustaja, dr Tiiu Härmi kommentaar:

Kaarel on olnud tubakavaba ka viiendal nädalal. See on suur saavutus ja väärib kiitmist. Ta tunneb, et on teinud õige otsuse ja selle nimel palju pingutanud.  Kas jääda suitsuvabaks vaid eksperimendi lõpuni või jätkata loobumisprotsessi ja saada püsimittesuitsetajaks – siin ei ole Kaarlil veel kindlalt seisukohta.

Kahelda pole aga milleski. Olen kindlalt veendunud, et raskemad ajad on seljataga ja minna tuleb edasi. Koostöö nõustajaga on olemas ja sõbrad mõistavad teda. Kui suitsetamisest loobumise esimesest päevast on möödunud 12 kuud ja Kaarel on suitsuvaba –kirjutame Kaarlist eduloo...

Kaarli elukvaliteedis on märgata muutusi – parem füüsiline jõudlus, üldine väsimustunne on kadunud, elu läbi haistmis- ja maitmismeele on värvikam. Kaarel on tulnud  taibukale mõttele – igapäevaselt sigarettide ostmisele kulutatud raha kõrvale panna ja koguda seeläbi aasta jooksul üle 1000-eurone summa. Kokkuhoitud sääst aga investeerida tervisesse.

Kaarli motivatsioon loobuda ei ole veel piisavalt tugev, kuid olen veendunud, et see tugevneb iga päevaga. Hoiame seda, mida oleme saavutanud ja läheme edasi – võit tubaka üle on parim, mida Kaarel võib teha oma ja lähedaste tervise heaks!  

TAI korraldab tubakavastast teavituskampaaniat, mis räägib tubaka tarvitamise mõjudest tervisele ning antakse konkreetseid juhiseid efektiivseks loobumiseks. Teavitust rahastab Euroopa Sotsiaalfond programmist «Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2013-2014».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles