10 uudist, mida võiksid teada: reede,20. november

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pirje Tumm
  1. Bamakos on vabastatud umbes pooled hotellis pantvangistatuist

    Rünnak Mali Radissoni hotellile. Foto: Scanpix

    Mali pealinnas Bamakos Radisson Blu hotellis reedel pantvangi võetud 170 inimesest on vabastatud umbes 80, teatas kohalik meedia.

    OLULIST

    • «Meie eriüksuslased vabastasid pantvange ning veel 30 (pantvangil) õnnestus põgeneda iseseisvalt,» ütles julgeolekuminister Salif Traoré AFP-le.

    • Mali pealinnas Bamakos Radisson Blu hotellis pantvangi võetud inimeste hulgas on 20 India kodanikku, ütles India välisministeeriumi pressiesindaja Vikas Swarup.

    Pantvangidraamast Malis loe postimees.ee-st

  2. Toobal, Laasi ja Keskerakond jäid kuritegudes lõplikult süüdi

    Lauri Laasi ja Priit Toobal. Foto: Liis Treimann

    Riigikohus jättis tänase otsusega osaliselt jõusse keskerakondlaste Priit Toobali, Lauri Laasi ja Keskerakonna suhtes langetatud süüdimõistva otsuse, samas mõistis kohus Toobali ja Laasi sõnumisaladuse rikkumises õigeks.

    OLULIST

    • Riigikohtu kriminaalkolleegium leidis, et Priit Toobal ja Lauri Laasi on süüdi Ivor Onksioni eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises, samuti panid Priit Toobal ja Eesti Keskerakond toime ametialase võltsimise.

    • Kuna Priit Toobal pani dokumendi võltsimise toime Keskerakonna peasekretärina Keskerakonna huvides, tunnistati selles kuriteos süüdi ka Eesti Keskerakond kui juriidiline isik.

    Toobali ja Laasi edasisest saatusest loe postimees.ee-st

  3. Keskerakonna toetus on suurem kui kahel valitsusparteil kokku

    Keskerakonna toetus on novembris suurem kui kahel suurema toetusega valitsusparteil kokku, selgub rahvusringhäälingu tellitud Turu-uuringute ASi valimiseelistuse küsitlusest.

    OLULIST

    • Turu-uuringute uuringujuht Juhan Kivirähk ütles, et tõenäoliselt on Keskerakonna võimsa toetuse taga suur avalik tähelepanu ning Edgar Savisaare ja Kadri Simsoni vastasseis erakonna esimehe valimisel.

    • «Umbes kümme protsenti valijaid on sellised, kes endale riigikogust lemmikerakonda ei leia. Kuus protsenti hääletaks üksikkandidaadi poolt ja neli protsenti parlamendiväliste erakondade poolt.»

    Erakondade toetusest loe postimees.ee-st

  4. Pariisi terroris kahtlustatav põgeneb suure tõenäosusega ka Islamiriigi eest

    Salah Abdeslam. Foto: Scanpix

    Belgia meedia teatel pidas politsei pärast Pariisi rünnakuid vähemalt kolmel korral dokumentide kontrolliks kinni Salah Abdeslami, kes siiski jõudis Pariisist Brüsselisse.

    OLULIST

    • Belgia politsei jõudis jälile, et Salah Abdeslam rentis Brüsselis Seati, mida vennad kasutasid Pariisis rünnakute ajal liikumiseks.

    • Prantsuse politsei uuris Abdeslami telefonikõnesid. Ta helistas kell 22.30 sõbrale ajal, mil Bataclani kontserdil toimus veresaun ja palus tal sõita 200 kilomeetrit Brüsselist Pariisi talle järele.

    Pariisi rünnakutejärgsest inimjahist loe postimees.ee-st

  5. Uuring: Kolmelapseliste perede jõukus ületab kahelapseliste oma

    Uuring näitas, et naised tahaks rohkem lapsi kui neil on. Foto: Liis Treimann

    Meedia eest varju hoidva eesti ettevõtja rahastatav MTÜ Eesti Sündimusuuringud jõudis emasid küsitledes üllatavale järeldusele: kolmelapselised pered on jõukamad kui kahelapselised.

    OLULIST

    • Oli ju meie summaarne sündimuskordaja mullu statistikaameti andmeil nutune 1,54, rahvaarv kahaneb rahvastikuprognoosi kohaselt negatiivse loomuliku iibe ja väljarände tõttu järgmise 30 aasta jooksul 125 000 inimese võrra.

    • Mis puutub kolmelapseliste emade soovi saada neljas laps, siis oleks neist 37 protsenti valmis saama neljanda lapse, kui toetus oleks seejuures 500 eurot.

    Iibeprobleemile lahendust otsivast uuringust loe postimees.ee-st

  6. Soome mattub pagulaskeskuste alla

    Mariam Ali, pagulane Somaaliast Tornio vastuvõtukeskuses koos oma õe Nafisa Mohamed Nun lapsega.  Foto: Sander Ilvest

    Soome, kuhu aasta algusest alates on jõudnud ligi 28 000 asüülitaotlejat, on praegu riiki saabunud migrantide arvu poolest ühe elaniku kohta Euroopas neljandal kohal.

    OLULIST

    • Kui alguses võeti kasutusele üle Soome paiknevad tühjalt seisvad hooned, nagu endised haiglad või koolimajad, siis nüüd on need otsa lõppemas.

    • Kuigi esmalt võib tunduda kummaline, miks valivad migrandid Soome jõudmiseks pikema tee ehk sisenevad Soome riigi põhjaosast läbi Rootsi, mitte Baltimaade kaudu, on põhjus lihtne.

    Suurt lugu pagulaste jõudmisest Soome ja nende edasisest saatusest loe postimees.ee-st

  7. Uus trend: mehhiklased lahkuvad Ühendriikidest

    Piiripunkt Ameerika Ühendriikide ja Mehhiko vahel. Inimesed kõnnivad Mehhiko suunas. Foto: Scanpix

    Värskelt läbi viidud uuring näitab, et Ameerika Ühendriikides võtab maad uus suundumus: riigist naaseb oma kodumaale rohkem mehhiklasi, kui neid üle piiri asemele tuleb.

    OLULIST

    • Pew uuringukeskus leidis, et vahemikus 2009 kuni 2014 läks Mehhikosse tagasi rohkem kui miljon mehhiklast oma peredega, Ühendriikides sündinud lapsed kaasa arvatud.

    • Immigrantide seas populaarsed tööstusharud – nagu ehitus – pole 2009 aasta majanduskriisist veel täielikult paranenud.

    Tavapärasele vastupidisest migratsioonist loe postimees.ee-st

  8. Spordimaailma kõige ohtlikum naine sai nii kõvasti peksa, et ta ei tohi kuus kuud võistelda

    Ronda Rousey (pikali) on Holly Holmi poolt nokauteeritud. Foto: Scanpix

    Spordimaailma kõige ohtlikumaks naiseks tituleeritud USA MMA-võitleja Ronda Rousey sai viimases tiitliheitluses nii kõva koslepi, et ta ei tohi järgmised kuus kuud ringi naasta.

    OLULIST

    • Rousey kohtus Melbourne’is peetud tiitlimatšis Holly Holmiga ning kaotas selle matši nokaudiga.

    • Rousey on pärast matši teada andnud, et ta võtab taastumiseks veidike aega ning kavatseb seejärel ringi naasta.

    Hävitava kaotuse saanud Rouseyst loe postimees.ee-st

  9. Venemaa kergejõustikku tabas järjekordne valus hoop

    Venemaa kergejõustikku juhtivad inimesed ajakirjanikele seletusi jagamas. Foto: Scanpix

    Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) peatas reedel dopingukahtlustustesse mässitud Venemaa alaliidu liikmesuse. IAAFi nõukogu otsus jätab Vene sportlased määramata ajaks rahvusvahelistelt võistlustelt eemale.

    OLULIST

    • Praeguseks on selge, et uurimise alla sattunud venelased ei saa kindlasti osaleda 17.-20. märtsini Portlandis peetaval sisekergejõustiku MMil.

    • Venemaa Kergejõustikuliidu peasekretär Mihhail Butov kinnitas AP-le, et sisekergejõustiku MMil osalemine tundubki nende jaoks praeguse seisuga ebatõenäoline.

    Olukorrast Venemaa kergejõustikus loe postimees.ee-st

  10. Seiklusspordi MMil tuli võistlejaid päästa lennukitega

    Juhuslik pealtvaataja Brasiilias seiklusspordi MMil, kes kommenteeris osalejaid nähes, et maailmas leidub igasuguseid hulle. Ta ütles, et talle meeldib olla vaene ja mitte midagi teha, aga osalejad on rikkad ja loobivad raha lihtsalt tuulde. Foto: MTÜ Estonian Adventure Racing

    Seiklusspordi MM-võistluste korraldajad Brasiilias on osalejate jahmatuseks kavandanud niivõrd tapvalt raske marsruudi, kus sportlasi seiravad Pantanali märgalal krokodillid ning pinnas on osutunud sedavõrd läbimatuks, et võistkondade kuivemale maale aitamiseks tuli appi saata lennukid.

    OLULIST

    • Arthur Raichmann annab ülevaate, kuidas on kulgenud Pantanalis seni esiviisikud jätkava Eesti võistkonna Estonian Ace Adventure (Rain ja Silver Eensaar, Timmo Tammemäe ja Mariann Sulg) viimased kaks võistlusööpäeva.

    • Kogu draama juures tuleb silmas pidada, et võistlejad on rajal olnud juba 80-90 tundi ja seda äärmuslikes oludes. Nii öösel kui päeval on 35-40 kraadi sooja, päeval paistab päike lagipähe.

    Eesti vapratest seiklejatest loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles