USA uurib Boschi osalust VW diislipettuses

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswagenite tootmine Wolfsburgis.
Volkswagenite tootmine Wolfsburgis. Foto: FABIAN BIMMER / REUTERS

USA uurijad püüavad välja selgitada, mil määral osales Volkswageni allhankija Bosch diislite heitgaasipettuses.

Agentuuri Reuters allikate sõnul püüavad USA prokuratuuri uurijad tuvastada, kas maailma suurim autoosade allhankija Bosch oli teadlik või koguni osales Volkswageni petuskeemis, millega tüssati USA heitgaasiteste.

Bosch on peamine osade tarnija kuuele Volkswageni ja ühele Audi diiselmootorile, mis näitasid heitgaasitestides ebaadekvaatseid tulemusi. Bosch toodab näiteks mootori elektroonilise kontrolli moodulit EDC 17 ja tarnib sellele baastarkvara. Moodul reguleerib muu hulgas, kuidas auto järelpuhastab mootorist väljuvaid heitgaase.

Uurimine on parasjagu algusjärgus ning seni pole teada, et uurijad oleks leidnud tõendeid Boschi väärast käitumisest, teatasid allikad Reutersile.

Keskkonnaõiguse advokaat Daniel Rieseli sõnul peab süüdistus kõigepealt tõendama, et Bosch oli teadlik oma tehnoloogia kasutamisest Volkswageni poolt heitgaasitestides ebaõigete tulemuste saamiseks.

«Kui sa tead, et sooritatakse kuritegu ja sa võtad selle ettevalmistamisest osa, oled sa omadega sees,» ütles Riesel Reutersile. «Automehhaanik, kes valmistab pangaröövlile autot põgenemiseks ette, on kuriteos osaline.»

Bosch, peamine «puhaste diislite» osade tarnija, oli ka üks selle tehnoloogia peamisi reklaamijaid USA turul, otsides 2005. aastal aktiivselt kongressis toetust «puhtaid diisleid» toetavale seadusele.

Bosch teatas Reutersile, et valmistab komponente, sealhulgas mootori elektroonilise kontrolli mooduleid, vastavalt autotootjate spetsifikatsioonidele ning nende komponentide peenseadistus ja integreerimine autodesse on iga autotootja vastutusala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles