Vatikan vaenab valskuse lekitajaid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emiliano Fittipaldi raamat «Ahnus».
Emiliano Fittipaldi raamat «Ahnus». Foto: catholicherald.co.uk

Eile esitas Vatikani kohtunik viiele isikule süüdistuse dokumentide lekitamise skandaalis, mis tõi avalikkuse ette kõrgete katoliku ametnike väidetava korruptsiooni.

Kaks endist Rooma paavsti finantsreformide komitee liiget ja ühe liikme assistent said süüdistuse konfidentsiaalse informatsiooni ja dokumentide avaldamise eest, kaks ajakirjanikku aga antud informatsiooni väljanõudmise ja selle saamiseks surve avaldamise eest, vahendab Wall Street Journal.

Kaks süüalust, monsenjöör Lucio Vallejo Balda ja Francesca Chaouqui, arreteeriti Vatikani poolt novembri alguses. Esimene on tänaseni vahi all, PR-spetsialist Chaouqui lasti aga vabadusse valmisoleku eest teha uurijatega koostööd.

Kõiki kõnealuseid Vatikani insaidereid – kolmas on monsenjöör Lucio Vallejo Balda assistent Nicola Maio – süüdistatakse ühtlasi kuritegeliku ühenduse moodustamises.

Ajakirjanikud Gianluigi Nuzzi ja Emiliano Fittipaldi avaldasid käesolevas novembris raamatud, milles tsiteeriti Vatikani dokumente ning toodi välja üksikasju raha raiskamisest, juhtimisvigadest ja ahnusest.

Piirideta Reporterid rõhutas pressiteate vahendusel, et mainitud ajakirjanikud ei teinud muud, kui «kasutasid oma õigust esitada avalikkusele huvi pakkuvat informatsiooni ning neid ei tohiks kohelda kui kurjategijaid riigis, mis väidetavalt austab ajakirjandusvabadust.»

Nuzzi, kes keeldus ilmumast Vatikani ülekuulamisele oma raamatu «Kaubitsejad templis» asjus, kirjutas Twitteris: «Te võite teha mida tahate, aga seni kui seisab maailm, on alati ka ajakirjanikke, kes avaldavad ebamugavaid uudiseid.»

«Ahnuse» autor Fittipaldi ilmus küll ülekuulamisele, kuid ei öelnud seal Itaalia allikakaitse seadusele viidades sõnagi. «Siin ei mõisteta kohut minu üle, vaid Vatikan mõistab kohut ajakirjandusvabaduse üle,» ütles ta Facebookis.

Kui Vatikani tribunal kaks kirjanikku süüdi mõistab, kerkib poliitiline küsimus: kas Püha Tool nõuab Itaalialt nende väljaandmist – ja kas Itaalia kuuletub.

Alles hiljuti ehk eelmise ametist taandunud paavsti päevil vastuvõetud Vatikani seaduse järgi võib dokumentide lekitamise eest saada kuus kuud kuni kaks aastat vanglakaristust ning 2000 eurot trahvi. Kui kohtunik otsustab, et lekked kahjustasid Vatikani fundamentaalseid huve, võib süüdlase trellide taha panna kuni kaheksaks aastaks.

Fittipaldi ütles reporteritele, et tema suhtes taotlevad prokurörid vangistust neljaks kuni kaheksaks aastaks.

Kohus algab teisipäeval ja on meediale avatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles