Mehed hoidsid kodus 50 mürsku ja üle 10 kilogrammi lõhkeainet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mürsk. Foto on illustratiivne.
Mürsk. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu maakohus mõistis lõppeval nädalal kriminaalkorras süüdi kaks meest, kelle valdusest said korrakaitsjad muu ebaseadusliku kraami hulgas kätte ka üle kümne kilo lõhkeainet ja poolsada mürsku.

Kaitsepolitsei käivitas kriminaaluurimise, kui eelmise aasta oktoobris leiti Tartumaal Mäksa vallas asuvas talus toimunud läbiotsimise käigus hulgaliselt lõhkeainet, erinevaid lõhkeseadeldisi, laskemoona ja tulirelv.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud abiprokurör Allar Nisu sõnul asus suurem osa leitud esemetest garaažis. «Riiuli peal seisis näiteks pooleks lõigatud plastikpudel, milles oli püssirohi. Kokku leidsid politseiametnikud ligi 12,5 kilogrammi lõhkeainet,» rääkis Nisu BNSile.

Lisaks leiti jahipüss IŽ, padruneid ning 50 erineva kaliibriga mürsku. «Leitud esemete ja ainete hoidmine ning käitlemine on ebaseaduslik, kuna süüdistatavatel puudub selleks seadusega ettenähtud luba,» rõhutas prokurör.

47-aastane Meelis Saks sai süüdistuse lõhkeseadeldise oluliste osade ebaseaduslikus hoidmises, suures koguses lõhkeaine ebaseaduslikus valdamises ning tulirelva ebaseaduslikus käitlemises, 24-aastane Rubert Saks aga unitaarlasukomplekti hoidmises.

Lõppeval nädalal mõistis Tartu maakohus mehed süüdi ning määras Rubert Saksale 960-eurose rahalise karistuse ja Meelis Saksale kolmeaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga. Karistusaja hulka arvatakse eelvangistuses juba kantud kaks päeva.

Lisaks konfiskeeriti Meelis Saksale kuuluv jahipüss, 25 padrunikesta, üks laskekõlbmatu padrun, 10 lõhkeainelaengut, 10 vahelaengut, kuus unitaarlasukomplekti, kaks mürsusütikut ja neli sütikuta ja lõhkeaineta mürsku.

Rubert Saks peab menetluskulude katteks tasuma 1453 eurot ja Meelis Saks 1350 eurot.

Kohtuotsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles