Tiia Kõnnussaar, Helle Karro: kui palju lapsi tahavad Eesti naised?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikas: Eesti naiste tervis 2004; 2014

Kurdame, et lapsi sünnib Eestis vähe ja see on muutunud arengut pidurdavaks. Samas näitab uuring, et Eesti naised soovivad lapsi rohkem, kui neil tegelikult sünnib, kirjutavad ajakirjanik Tiia Kõnnussaar ja arst Helle Karro.

Uurijaid üllatas aga tõik, et vanuserühmas 35–44, mis võiks ideaalis olla teise või ka mitmenda lapse sündimise aeg, on tervelt viiendik naisi ilma püsipartnerita.

Vallaliste viljakas eas naiste arv on võrreldes eelmise uuringuga kasvanud: 2004. aastal oli selles vanuserühmas vallalisi 7,7; 2014 aga 12,4 protsenti.

Et vähese sündimuse üks põhjusi võib olla sobiva partneri puudumine, kinnitavad ka naiste endi vastused. Kui naistelt küsiti, miks neil lapsi (veel) ei ole, vastas kõige enam lasteta 25–34-aastaseid naisi, et nad pole sellist partnerit (kellega laps saada) kohanud. Sobiva partneri puudumine oli esimeseks laste puudumise põhjuseks ka vanusegrupis 35–44. Teise põhjusena, miks lapsi pole, nimetati probleeme paarisuhtes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles