Igor Taro Ukraina päevik: 21.11.2015

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mil.gov.ua

Ligi nädal pärast tuletegevuse aktiviseerumist ja võib öelda, et tegu polnud juhusliku puhanguga. Tulelöögid Ukraina terrorivastaste jõudude positsioonidele on süstemaatilised ja igapäevased. Viimase kolme päeva ülevaadetes olid numbrid 36 ja 48 intsidenti päevas.

Kõige enam on tuletegevust Donetski sektoris. Krasnogorovka poolt suisa miinipildujate ja reaktiivraketisüsteemiga Grad. Tavaline on paar-kolm miini või paar raketti korraga. Lihtsalt väike provokatsioon. Võimalik, et lastakse lihtsalt huupi, juhuks kui keegi ette jääb. Samuti saab sedasi tekitada häirivat tuld, mis hoiab vastaspoolt pidevalt pinges. Ja ühtlasi loota ka sellele, et äkki tuleb suurem vastulöök, mida saab relvarahu rikkumisena presenteerida.

Miinipildujaid on rakendatud ka Opõtne ja Piski kandis. Venemaa poolt relvastatud ja juhitavad üksused kaebavad, et ukrainlased lasevad nende pihta tankidest. Eks neid vennikesi on vene tv ka näidanud, kui elumaja trepikojast kõigepealt lastakse AGS-i (automaatne granaadiheitja) ukrainlaste positsioonide pihta ja siis joostakse hirmsa kisaga, et kohe tuleb vastutuli... see on nende kaubamärk.

Peale Donetski ümbruse oli miinipildujaid viimastel päevadel kuulda ka Mariupolist põhjas ja kirdes. Raskekuulipildujaid, granaadiheitjaid juba laiemalt ka põhjapoolsetes sektorites Debaltseve-Artjomovski teel, Luganski oblastis Bahmutka teel asuva Novotoškivske kontrollposti juures.

Hetkel loodab Putin vist pääseda laiapõhjalisse Daeshi (nn ISISe) vastasesse koalitsiooni ja lasi oma käsilased lahti.

Ukrainlased fikseerivad midagi, mis viitab jõudude reorganiseerimisele erinevatel rindelõikudel. Venemaa poolt relvastatud ja juhitavate üksuste kontsentratsioon on kohati suurem. Bahmutka tee joonel näiteks 1-2 mittetäielikku pataljoni (300-400 võitlejat), eemal paikneva kaudtule toetusüksusega. Fikseeritud on raudtee-ešelonide saabumist.

Lõppev sügis on näidanud, et soovi korral saab Venemaa juhtkond oma grupeeringuid Ida-Ukrainas vaigistada ja tekitada enam-vähem toimiva relvarahu. Seda ainult seni, kui on neile hädavajalik. Hetkel loodab Putin vist pääseda laiapõhjalisse Daeshi (nn ISISe) vastasesse koalitsiooni ja lasi oma käsilased lahti.

Ukraina lõuna osas arenevad ka huvitavad sündmused seoses okupeeritud Krimmi poolsaare blokaadiga. Paari päeva eest lasid tundmatud isikud õhku neli kõrgepingeliini, millest kaks varisesid kokku ja ülejäänud kaks jäid püsima. Blokaadi teostavad niiöelda vabatahtlikud krimmitatarlaste juhtimisel. Selle sisuks oli sulgeda kogu Ukrainast poolsaarele suunduv varustus (kaubaveod, energiatarned), et kummutada okupantide müüt, et Krimm suudab end kõigega ise varustada. Kõrgepingeliinide õhkimine on juba teatud piiri ületamine, seal on vastasseis ukraina korrakaitsjatega, kuna kõikide liinide mahaminek toob kaasa ka Ukraina kontrolli all olevate piirialade jäämise elektrivarustuseta.

Üldjoontes elab Ukraina Maidani-sündmuste 2. aastapäeva eel sellises meeleolus, et riikluse säilitamine ja rahvustunde tekkimine on küll tore saavutus, aga reformide tempo ja intensiivsus annab ikka kõvasti soovida. Siin-seal ujuvad pinnale endise režiimi tegelased, kes elavad jätkuvalt mõnusasti ja on suutnud end uue olukorraga kohandada. Ettevõtlus- ja majanduskliima pole ka tuntavalt paranenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles