Värskas toimunud õpilasfirmade laada peaauhinnad jäid Eestisse

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
II rahvusvaheline õpilasfirmade konkurss-laat Värskas
II rahvusvaheline õpilasfirmade konkurss-laat Värskas Foto: Reigo Teervalt

21. novembril Värskas toimunud II rahvusvahelisel õpilasfirmade konkurss-laadal “Üle piiri turundus“  osales tänavu 25 õpilasfirmat. Osalejaid oli Setomaalt, Eestist, Lätist, Venemaalt, Soomest ja Udmurtiast. Peaauhinnad jäid Eestisse – parimaks õpilasfirmaks valiti Kiili gümnaasiumi ÕF Vivell, kes toodab ja turustab vildist nuti-nuhvlikotte, ning parimaks minifirmaks valiti Kääpa kooli MF Puu-uurijad, kes oli loonud ideederohke koolikalendri.

Laadapäev tõi palju üllatusi nii noorte müügioskuse kõrge taseme kui ka huvitavate toodete-teenuste näol. Mitmed õpilasfirmad on tegevust alustanud alles hiljuti, sel sügisel, kuid juba on neil olemas kõik ettevõtte toimimiseks vajalik. Väärtuslikke müügikogemusi said kindlasti kõik õpilasfirmad, sest laadalisi oli uudistamas ja ostmas üsna rohkelt.

Kuigi laada eesmärgiks ei ole ainult võistlemine, jagati välja mitmeid preemiaid. Žürii jälgis õpilasfirmade müügitööd, uuris nende tooteid  ja andis päeva lõpus selle kohta hinnangu. Ürituse eel sõnas Setomaa Valdade Liidu juhatuse esimees, konkurss-laada žürii liige Margus Timmo: „Ettevõtjaks olemine tähendab vabadust, kuid samas ka vastutust. Kes need ühendada oskab ja endast parima annab, seda saadab edu.“ Žürii liikmed ei andnud osalejatele konkreetseid vihjeid, mida konkursi võitmiseks tegema peaks. Kuna tooteid ja teenuseid oli erinevaid, siis ega kõigi õpilasfirmade hindamine võrdsetel alustel väga lihtne polegi. Samas kinnitas žürii esimees Sille Talvet Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest: „Võitja pole mitte see, kes esimeseks saab, vaid see, kes oma tööd pühendumusega teeb“.  Ostjad ja hindajad olid meeldivalt üllatunud, kui kõrgel tasemel on noorte ettevõtjate müügioskus.

Konkurss-laada peaauhinnad – parima õpilasfirma preemia ja parima minifirma preemia – jäid Eestisse. Parimaks õpilasfirmaks osutus nuti-nuhvlikottide tootmise ja turustamisega tegelev ÕF Vivell. „Püüame tootevalikus pidevalt tagada igas suuruses nuhvlikottide olemasolu. Kuid oleme paindlikud – kui soovitakse eritellimust, võtame selle rõõmuga vastu“, kinnitasid ÕF Vivell eestvedajad Kerstin Krebs ja Annika Aguraiuja. Parimaks minifirmaks valiti MF Puu-uurijad Kääpa koolist. Tegemist on Kääpa kooli 3. klassi ettevõtmisega luua mitmekesine koolikalender, sellesse töösse on oma panuse andnud kogu klass koos lapsevanematega. Liis-Loreen Sepp, Merit Hass, Rasmus Kont, ja Raul Kuld MF-ist Puu-uurijad paistsid žüriile ja ostlejatele silma tõelise pühendumise, oskusliku müügitöö ja läbimõeldud turunduskontseptsiooni elluviimise oskusega.

Oskusliku ja särava müügitöö eest jagas žürii välja kaks eripreemiat, millest ühe sai kohalik noor ettevõtja Mari Linnus (MF Tsmile) Värska gümnaasiumist ja teise eripreemia sai Katri Kõva (ÕF Surper) Rõuge põhikoolist. Margus Timmo jagas erandlikult välja veel ühe preemia, hotell Pesa eripreemia, mille sai MF Kokkaja Abi (Värska gümnaasium).

Parimaks tooteks valiti saunavihad, millega kaupleb ÕF Oiviht (Põlva ÜG). Parima teenuse auhinna sai ÕF Student Network (Tallinna 21. kool). Parima müügistrateegia preemia pälvis MF Any Vitamins (Ape koolist Lätist). Parima väljapaneku preemia läks kingakontsakaitsmeid tootvale õpilasfirmale ProHeels (Põlva ÜG).

Konkurss-laat andis noortele ja nende juhendajatele väärtusliku rahvusvahelise müügikogemuse, rahvusvahelise turunduskogemuse ning palju uusi kontakte. Värskas toimunud õpilasfirmade laat avas ühtlasi Eesti õpilasfirmade 2015.-2016. aasta laadahooaja. Seega ei jää õpilasfirmad nüüd sugugi loorberitele puhkama, vaid hakatakse kohe valmistuma järgmisteks laatadeks. Laada peakorraldaja Ingrit Kala sõnas: „Iga ettevõtte loomisel on oma lugu, nii on ka iga õpilasfirma loomisel oma põhjus, miks neid luuakse.“ Kindlasti jätkub piisavalt lugusid ja põhjuseid, et koolides ka edaspidi õpilasfirmasid loodaks.

Mõte korraldada õpilasfirmade laat Värskas tekkis Setomaa majandusõpetuse projektijuhil Ingrit Kalal juba mitmeid aastaid tagasi – siis kui Setomaa koolides käivitus majandusõpetuse-alane koostöö. Juba eelmisel aastal toimus tema eestvõtmisel Värskas I rahvusvaheline õpilasfirmade laat, mis sai sel aastal jätku. „Majandusõpet on Värskas olnud juba üle 20 aasta, isegi EAS pole veel nii vana. Sügav kummardus siinsetele eestvedajaile!“ sõnas Sille Talvet Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest.

Laada ülim eesmärk oli innustada võimalikult paljusid noori ettevõtlusega tegelema ja lisaks pakkuda neile müügikogemuse võimalust. Setomaa Valdade Liit on teinud võimalikuks rahvusvahelise tasemega õpilasfirmade laada toimumise juba teist aastat järjest.

Sirli Zupping

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles