Allergani ost 160 miljardiga teeb Pfizerist maailma suurima ravimitootja

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pfizeri peakorter New Yorgis.
Pfizeri peakorter New Yorgis. Foto: Mark Lennihan / AP

USA ravimifirma Pfizer teatas täna, et on jõudnud kokkuleppele Iirimaal registreeritud konkurendi Allergani ostmiseks. 160 miljardi USA dollari suurune tehing on farmaatsiasektori rekord; selle tulemusel sünnib ka maailma suurim ravimitootja.

Tehing lükkab kolme aasta võrra edasi Pfizeri varemplaanitud jagunemise kaheks eraldi ettevõtteks, millest üks toidaks geneerilisi ravimeid, teine aga tegeleks uute retseptiravimitega. See viimane suund on küll tulusam, aga ka palju suuremate riskidega seotud.

Nüüd lükkub jagunemise otsuse tegemine 2018. aastasse, sest firma peab tegelema Allergani sulandamisega oma struktuuri, vahendas Reuters.

Allergani tuntuim toode on Botox, botuliinibakteri toodetud proteiin, mis on laialdaselt kasutusel ilumeditsiinis. Pfizeri müügihitid on kolesteroolialandaja Lipitor, põletikuvastane arstim Celebrex ja erektsioonihäirete ravim Viagra.

Pfizer kasutab tehingut ka maksude optimeerimiseks: nimelt ühineb tehniliselt Pfizer hoopis Allerganiga ja Allergan nimetatakse seejärel ümber Pfizeriks. Seda selleks, et ühendatud ettevõtte peakorter oleks Iirimaal, mitte New Yorgis USAS, kus see Pfizeril on praegu.

USA ettevõtte tulumaks on 35 protsenti, Iirimaal 12. Ehkki USA rahandusministeerium on olnud mures selliste ühinemiste pärast, kus ühinenud ettevõte kolib USA maksude eest mujale, on tal Reutersi teatel vähe võimalusi Pfizeri lahkumist takistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles