Kalmistu lillede raha annetatakse heategevuseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Möödunud nädalal ilmus Postimehes leinakuulutus, mille lõppu oli lisatud palve kirikusse lilli mitte tuua ja annetused teha Vähiliidu allfondile.

Mujal maailmas on sellised haiguse või traagilise õnnetuse tagajärjel surnud inimeste mälestusfondid levinud.

Eesti Vähiliidu tegevdirektor Maie Egipt sõnas, et nende jaoks on tegu suhteliselt erandliku juhtumiga, tema mälu järgi on kokku kolm sellist fondi loodud. «Selliseid annetusi kogutakse väga harva.»

Seekord pöördusid lähedase kaotanud vähiliidu poole kirjaga luua fond, mis koguks raha ajukasvajate avastamise ja raviga seotud tegevusteks. «Eha fond ongi kõige suurem konkreetse inimese surmaga seotud annetus. Praegu on meil veel raske ette kujutada, mida täpsemalt selle summaga teha,» lausus Egipt.

Aastaid tagasi asutas üks Kopenhaagenist pärit isa oma poja mälestuseks vähiliidu alla Jakobi fondi, millele on ka loodud spetsiaalne komisjon raha jagamiseks.

«Mõnel puhul on veel palutud, et ärge lilli ostke, annetage vähiliidule vähiennetustegevuseks. Siis on see sellele ka läinud, neid tegevusi meil on palju,» lisas ta. Vähiliit üldiselt annetuste vähesuse üle ei kurda – on ka püsikorralduse teinuid, suuremaid ja väiksemaid annetusi.

Väliseestlastelt arvukalt toetusi

Tallinna lastehaigla toetusfondi juht Inna Kramer ütles, et neile on matustele viidavate lillede asemel annetusi tehtud arvukalt: «Need kõik on tulnud väliseestlastelt. Kohalike inimeste poolt sellist annetust pole kunagi tehtud. Küll aga on neid tulnud nii Rootsis või Kanadas elavatelt eestlastelt, kes matnud oma isa või ema ja palunud mitte lilli tuua, vaid teha annetuse lastehaigla toetusfondile.»

Krameri sõnul pole need inimesed ise lastehaiglaga seotud olnud, küll aga on nad sageli juba aastaid olnud fondi annetajad.

«Näiteks meil hiljuti üks pikaajaline toetaja Rootsist, kes suri oma 90. eluaastal, oli enne paika pannud, et tema matusteks lilli mitte tuua, vaid raha tema poolt postuumselt saata toetusfondi.»

Sellised postuumsed annetused on olnud keskmiselt 10 000 krooni suurused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles