Väärttänavad ja väärtmajad

Toomas Kiho
, Akadeemia peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kiho
Toomas Kiho Foto: Pm

Mida tähendab linn, seda teab iga lapski: linn, see on eeskätt majad. Ja tänavad nende vahel. Ja linnas liigub palju inimesi. Lihtne!

Just samadelt alustelt on algatatud uus Tartu kesklinna üldplaneering, kui ideed lihtsustatult kokku võtta. Planeeringuga astutakse lõpuks sisse uksest, mis on olnud pärani juba 70 aastat, kui Teises maailmasõjas sai purustavalt kannatada suur osa Tartust. Sõjajärgsed vaesed ajad ning nõukogude kolearhitektuuri võimutsemise aastad läksid tarkade otsuste tõttu õnneks mööda, ilma et Tartu süda oleks liiga palju kannatanud.

Aga et Tartu kesklinn ei vääri Kartaago saatust, siis tundub, on nüüd lõpuks jõudnud kätte aeg avatud uksest läbi astuda ning asuda looma ilusaid maju, kenasid kvartaleid ja kauneid tänavaid, promenaade jne. Haljasalade arvelt peab linn taas linnamaks muutuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles