Prantsusmaa lipp on pärast Pariisi rünnakuid muutunud väga populaarseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsusmaa trikoloor sini-valge-punane on pärast Pariisis 13. novembril toimunud terrorirünnakuid muutunud nii prantslaste kui välismaalaste seas populaarseks.

Aastakümneid on prantslased oma lippu seostanud eelkõige marurahvuslusega, kuid nüüd on lipust saanud solidaarsuse sümbol, edastab AFP.

«Prantsuse lipp tähistas kaua aega äärmusparempoolsust, kuid rünnakute järgselt on lipp see, mis väljendab demokraatiat ja kokkukuuluvustunnet,» sõnas 23-aastane üliõpilane Lucas Leblanc.

Ta on üks neist, kes Facebookis Pariisi rünnakutes hukkunute mälestuseks oma profiilile Prantsuse lipu pani.

Pärast rünnakuid oli nii Pariisis kui kogu Prantsusmaal näha tuhandeid lippe eramajadel, korrusmajade rõdudel, kauplustel, restoranidel ja aedades.

Varem tõmbasid prantslased avalikes kohtades oma trikoloori masti vaid riigipühadel.

Prantsusmaal hiljuti tehtud küsitluse kohaselt iga teine prantslane hindab oma riigi lippu varasemast rohkem.

Nõudlus lippude järgi on kasvanud ja neid toodetakse varasemaga võrreldes 500 protsendi võrra enam.

«See on uskumatu, sest varem on Prantsuse riigilipp vaid kahel korral nii populaarne olnud. Esimene oli pärast Teist maailmasõda ja teine, kui Prantsuse jalgpallikoondisest sai 1998. aastal maailmameister,» sõnas  French Doublet liputehase juht Herve Burg.

Prantsusmaa president François Hollande kutsus prantslasi juba varem üles panema ka koju riigilipu ning pärast Pariisi rünnakuid hakkasidki prantslased aina enam riigilippu kasutama.

Wikipedia: Prantsusmaa lipp on vaheaegadega kasutusel alates 14. juulist 1790. Lipp koosneb kuninga värvist (valge) ja Pariisi värvidest (sinine ja punane).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles