Lastehalvatus võib peagi maailmast kaduda

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiguspuhangud hoiab ära vaid kõrge vaktsineerituse tase elanikkonnas
Haiguspuhangud hoiab ära vaid kõrge vaktsineerituse tase elanikkonnas Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Lastehalvatuse levikut on võimalik tõkestada siis, kui vaktsineeritud on vähemalt 95 protsenti elanikkonnast.

Klassikaline lastehalvatus hävitab närvirakke, mis põhjustab jäsemelihaste halvatust ja jätab liikumispuude, hingamislihaste halvatus võib lõppeda surmaga, vahendab ERRi teadusportaal.

1958. aasta ägeda lastehalvatuse epideemia ajal oli Eesti üks esimesi riike maailmas, kus rakendati kogu elanikkonna vaktsineerimist lastehalvatuse ehk poliomüeliidi vastu ning selle tulemusena pole pikka aega kardetuimat nakkushaigust Eestis alates 1962. aastast esinenud.

Eestis oli kaheaastaste laste hõlmatus poliomüeliidi vastu vaktsineerimisega 2014. aastal 94,5 protsenti. Seega, juhul kui Eesti vaktsineerimata ehk immuunkaitseta lapsed koonduvad samadesse kollektiividesse ja mõni neist toob sinna polioviirused, tekib haiguspuhang, rääkis Kutsar.

«Hea uudis on see, et tänu poliomüeliidi vaktsineerimisele on saavutatud suur edu. Indias registreeriti viimati lastehalvatus 2011. aasta jaanuaris ja Aafrika kontinendil nüüd juba rohkem kui aasta tagasi – 2014. aasta augustis,» rääkis Tartu ülikooli peremeditsiini kliiniku juhataja ja vanemteadur Marje Oona. «Lastehalvatus levib veel Afganistanis ja Pakistanis. Süüria kohta täpsed andmed puuduvad. Sellest hoolimata on maailm tänu vaktsineerimisele lastehalvatuse väljajuurimisele lähemal kui kunagi varem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles