Narva linnavolikogu tagandas linnapea

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi vallavanem Eduard East koos Yana Toomiga.
Jõhvi vallavanem Eduard East koos Yana Toomiga. Foto: Erik Prozes

Narva linnavolikogu avaldas täna umbusaldust Keskerakonda kuuluvale linnapeale Eduard Eastile, tuues põhjuseks suutmatuse organiseerida linnavalitsuse tööd ning finantsrikkumised.

Linnapea tagandamise poolt hääletas 20 volikogu liiget. Narva linnavolikogu 31 liikmest oli tänasel istungil kohal 27.

Linnapea kohuseid täidab Tatjana Patsanovskaja

Linnavolikogu nimetas kuni uue linnapea ametissenimetamiseni Narva meeri kohusetäitjaks sotsiaalvaldkonna abilinnapea, keskerakondlase Tatjana Patsanovskaja.

Keskerakonna Narva piirkonna esimees Andrus Tamm ütles Postimehele, et uue linnapea kandidaati ei ole veel olemas.

«Mõned mõtted on meil olnud, aga eks me veel arutame ja peame läbirääkimisi,» ütles Tamm. Ta märkis, et kuna fraktsiooni Ühtne Narva suurem osa on keskerakondlased, samuti linnavolikogu esimees ja tema asetäitja, siis saab uus linnapea olema tõenäoliselt keskerakondlane.

Tamm avaldas lootus, et Narva linnavolikogu järgmiseks istungiks on linnapeakandidaat olemas. Uue volikogu toimumisaeg on veel paika panemata, toimub see kas 3. või 10. detsembril.

East peab tagandamise põhjuseks isiklikke solvumisi

«Tagandamise tegelikeks põhjusteks olid isiklikud solvumised ja merkantiilsed huvid," ütles East neljapäeval BNSile. Ta ei soovinud siiski täpsustada, keda täpselt silmas peab, kuid märkis, et tulevik näitab seda.

Easti sõnul tuleb omavahelisi probleeme lahendada silmast-silma kohtumistel, mitte volikogu saalis.

Keskerakondlased moodustasid uue fraktsiooni Ühtne Narva

Narva linnavolikogus lahkus eelmisel nädalal 15 saadikut fraktsioonist Kesk ja moodustasid uue fraktsiooni Ühtne Narva. Fraktsiooni loomisest teatas linnavolikogu istungil keskerakondlasest saadik Aleksei Voronov, kes hakkab ka uut poliitilist rühmitist juhtima. Sinna tulid üle ka volikogu esimees Tarmo Tammiste ja tema asetäitja Aleksandr Jefimov.

Uue fraktsiooni saadikud esitasid eelmisel neljapäeval, 19. novembril ka umbusaldusavalduse linnapea Eduard Easti vastu, tuues põhjuseks selle, et East eraldas ilma volikogu loata toetust Puškini instituudi täppisteaduste koolile ja sihtasutusele Narva Linna Arendus. Umbusaldamisega liitus ka osa fraktsiooni Kindlus liikmeid.

46-aastane Eduard East juhtis Narva linna alates 2013. aasta detsembrist.

Keskerakonna fraktsioonist ei lahkunud Fjodor Ovsjannikov, Natalja Umarova, Nadežda Tšerkašina ja Olev Silland.

Narva linnavolikokku kuulub 31 saadikut, kellest 21 olid seni Keskerakonna fraktsioonis. Kindluse fraktsiooni kuulub linna kodulehekülje andmetel kuus, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikurühma kolm ja üks volinik on fraktsioonitu.

2013. aasta kohalikel valimistel pääses volikokku samas 20 Keskerakonna ja 11 Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikut.

Kokkulepet uue koalitsiooni moodustamiseks veel ei ole

Narva senise linnapea tagandamist juhtinud fraktsiooni Ühtne Narva esimees Aleksei Voronov tunnistas, et kokkulepet uue koalitsiooni moodustamiseks veel ei ole ning samuti pole paigas ka uue linnapea valimise tähtaeg.

«Tuleme järgmisel nädalal kokku ja hakkame rääkima tsentristide, sotsiaaldemokraatide ja teistega,» ütles Voronov neljapäeval BNSile. Ta ei osanud ka öelda, millal võiks toimuda hääletus uue linnapea üle.

«Jumal teab, mis juhtuma hakkab,» lausus Voronov.

Voronovi sõnul oli linnapea Eduard Easti tagandamise põhjuseks puudujäägid linnavalitsuse töö korraldamises, kuid ta ei soovinud seda pikemalt täpsustada. «Minu kõne linnapea tagandamise vajadusest kestis seitse minutit ja seda pole võimalik lühidalt kokku võtta,» märkis Voronov.

Millest sai võimutüli alguse?

Järjekordse tüli Narva võimukandjate seas põhjustas Puškini instituudi osakonna läbiviidud suvekooli rahastamine.

Kaks aastat tagasi loodi Narvas täppisteaduste kool, mille eesmärk on anda gümnaasiumi õpilastele võimalus õppida süvendatult füüsikat, keemiat ja matemaatikat vene keeles. Praegu on koolis 200 õpilast ja nad on rahul võimalusega õppida süvendatult, et edukalt anda eksameid ja osaleda olümpiaadidel.

Kooli õpetajad on pärit Narvast. Tunnid viiakse läbi linnale kuuluvas hoones. Täppisteaduste kooli haldab MTÜ Puškini Instituut, kellega Narva linn on sõlminud vastava lepingu. Sel suvel maksis aga Narva linnavalitsus osaliselt kinni instituudi osakonna korraldatud suvekooli väljaminekud, küsimata volikogult selleks nõusolekut.

Kuna Narva linnavolikogu fraktsiooni Kindlus saadikud said teate, et mittetulundusühing kasutab linna eraldatud raha muuks otstarbeks, esitasid nad oktoobri lõpus linnapeale küsimuse:

«Kas kinnitate ilmnenud fakti, et MTÜ Puškini Instituut juhtkond väärkasutas 2014-2015 linna eraldatud vahendeid? Millised meetmed on linnavalitsus ette võtnud, tegemaks lõpu MTÜ Puškini Instituut ebaseaduslikule tegevusele. Millised meetmed on vastu võetud, et ei korduks sarnaseid juhtumeid tulevikus?»

«Vastusena Teie küsimusele anname teada, et olime sunnitud ära ütlema küsitud dokumentide avalikustamisele, niivõrd kui käib praeguse juhtumiga seoses juurdlus ja teatame ette, et seaduse ja kriminaalmenetluse kohaselt võib neid andmeid avalikustada ainult prokuratuuri loal. Narva linnavalitsus omalt poolt võtab ette kõik meetmed ja kõigepealt kehtestame kontrolli raamatupidamise üle, et vähendada maksimaalselt riske linnaraha väärkasutamiseks,» seisis linnapea vastuses Kindluse saadikutele.

Enne Eduard Easti oli 12 aastat Narva linnapea keskerakondlane Tarmo Tammiste, kes on praegu linnavolikogu liige ja üks Easti umbusaldamise algatajatest. Tammiste ei öelnnud, kas ta oleks valmis uuesti linnapea kohale asuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles