Kuula president Ilvese lemmikmuusikat

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siit tuleb tulevane Eesti president! Aasta oli 1971.
Siit tuleb tulevane Eesti president! Aasta oli 1971. Foto: Erakogu

President Ilves on plaadi välja andnud, räägin paarile inimesele. Mis, küsitakse, kas ise laulnud? Ei, kogumikplaadi oma lemmikutega.

Suundun Kadrioru lossi asja uurima nagu üks uuriv ajakirjanik kunagi. Läbi koridoride presidendi vastuvõturuumide poole kõndides institutsionaalsusetunne süveneb ja hinge poeb kerge argus. Selline on ilmselt institutsiooni olemus – tekitada inimeses ka argust ja väiksusetunnet.

Meeleolu presidendi juures on aga vastupidi ootustele küllaltki hoogne, sest mürtsub muusika.

The Shangri-Las «Leader of the Pack»

Olles institutsiooni seinte ja maalide karmi pilgu ees ära arastatud, hakkan juba kartma, kas valmistatakse ette muusikaviktoriini personaalselt minule, et määrata mu tase ja kompetents. Selgub hoopis, et president valmistub ise õhtuseks (intervjuu toimub neljapäeval) muusikaviktoriiniks, mille küsimused on sedakorda tema teha.

Eeskojas oodates kuulen teisest ruumist kostvat ansambli Queens Of Stone Age lugu «Make It With You», millest ise ka väga palju pean. Muide, nende juhtfiguuri Joshua Homme’i üks teine bänd on too Eagles Of Death Metal, mille kontsert oli hiljutise Pariisi terrori keskpunktiks.

The Troggs «Wild Thing»

President ei valmistu õhtuseks ürituseks üksi, kaasa löövad ka endine julgeolekunõunik Andres Vosman, kes on ka peagi, täpsemalt 4. detsembril ilmuva kogumikplaadi «Teenage Wasteland – 16 Early Fave Raves of the President» initsiaatoriks, ja kultuurinõunik Jaan Tootsen. Mainin tuppa astudes, et kuulate siin Queens Of Stone Age’i. Vosman ütleb selle peale Ilvesele, et ta peaks võib-olla viktoriiniõhtuks keerulisemad palad valima.

Andres Vosman räägib, et plaadimõte sellest alguse saigi, et president teda ühistel tööreisidel ikka lugudega piinas. Kuula seda Youtube’i linki ja teist. Ütleme ka ära, et Vosman on ühtlasi eesti underground-legend DJ Drummie.

Vosman: «Põhjuseid plaadiks on mitu, esiteks, ühe muusikafänni arengulugu ja ka inimese lugu läbi selle plaadi, teiseks, kui palju on ikka neid presidente, kelle koostatud plaate tahaks kuulata (Putin?), kolmandaks on see lihtsalt väga hea plaat.»

Mul on muide enne intervjuud ka mõned küsimused valmis mõeldud, aga unustan need ära. Olukord on piisavalt mitteformaalne, et mitte ühtegi neist küsida.

The Band «The Weight»

Ilves räägib, kuidas ta välisministrina ise autoroolis olles ikka hääletajaid peale võttis. Võttis punkarid peale, autos mängis The Who – üks pungi eellasi. Kas te teate, mis bänd see on, küsis tollane välisminister. Ei tea, vastasid punkarid. Ilves oli üllatunud.

Kas sa seda lugu tead, küsib president minult, läheb arvuti juurde, keerab aparaadi kõvemaks ja vaatab mulle sellise näoga otsa, et juba esimesed akordid peaksid äratundmise tekitama. «See on Neil Youngi «Cinnamon Girl», seda lugu ma tean küll,» vastan rõõmsalt pärast seda, kui olen paari eelmise loo peale näidanud tühja ilmet.

«Teenage Wasteland». Siinkohal mainib Ilves T.S. Elioti kuulsat poeemi «Ahermaa» («Wasteland») ja taas The Who lugu «Baba O’Riley», mis ka plaadil leidub ja mille refräänis lauldakse «teeeen-age wasteland». Teismelise tühermaa eesti keeli.

The Who «Baba O’Riley»

«Õnnetu taibu teismeliselunastus tuli sellisest muusikast – muidu tundus, et kogu elu on nagu praegune ilm,» osutab Ilves aknast välja, «üks suur pikk november.» Plaadi südamik kannab endas rock’n’roll’i essentsi – primitiivset ja põhilist. Kõiki lugusid ei õnnestunud omandada – nii jääb plaadilt ja selle arengukaarelt küll presidendi sõnul üht-teist puudu.

Algab see aastaga 1963 ja kuulsa Quincy Jonesi produtseeritud ning Leslie Gore’i lauldud hoogsa ja kitši lauluga «It’s My Party», lõpeb aga New Yorgi punkbändi The Ramones 1978. aasta looga «I Wanna Be Sedated». Ramonesi loo juurde räägib Ilves, kuidas ta käis tol ajal Ramonesi kontserdil, kuid seal oli nii vali heli, et ta lahkus. Küsin kõrvatroppide kohta, mida tänapäeval ikka kasutatakse. Ei, vastab Ilves.

Nagu ühele tõelisele popmuusikafännile kohane, ei tahtnud president plaadile ainult lugusid ja bände, mis on küll suurepärased, aga ilmsevõitu (The Beatles, Rolling Stones puuduvad, The Beach Boys on), vaid ka sellist «friigikraami», asju, mida tunnevad ainult maitsekrahvid – ühe-hiti-imesid ja varjatud mõjutajaid.

New York Dolls «Trash»

Vosman: «Üks minu soove oli ka, et riigipeal võiks üks Eesti asi ka olla, ometi ta käis ju skaudilaagrites jne.» Ilves: «Aga seal ei olnud mingisugust eesti muusikat.» Vosman: «Oli selline patriootlik kandlemuusika, aga mingisugust 1960ndate lõpu underground’i polnud.»

Vaiko Eplik pani hiljuti kokku kogumiku Välis-Eesti popmuusikast aastatest 1958–1988 – neid artiste ei olnud kuidagi horisondil? Ilves: «Mõned neist olid muidugi ka naljakad, näiteks naljaka nimega bänd Avo and the Cudos. Aga minuni see väga ei jõudnud.»

Plaadikogumisest. Keskkoolis päevil töötas Toomas Hendrik Ilves New Jerseys plaadipoes, kus ta oma palga võttis välja plaatides. «See oli soodne diil nii omanikele kui mulle – nemad hoidsid kulusid kokku, mina sain päevad läbi istuda ja plaate kuulata.» Mul on aastatest 1968–1973 umbes 800 vinüülplaati, räägib president ning märgib ka plaadikollektsionäär Vosmani võimalikku kadedust selle pärast. Plaadid on tal praegu katlamaja pööningul.

Tänapäeva muusikast. «Liiga palju on hiphoppi,» arvab Ilves, «minul lõppes see periood M.C. Hammeriga.» Kui Vosman mainib Raadio 2 õhtust vööndit ja selle mitmekesist muusikavalikut, vastab president: «Ega ma ei saa mõnd esindusfunktsiooni täitmata jätta, öeldes, et ma ei saa praegu tulla, kuulan Raadio Kahte.»

MC5 «High School»

«Teismelise ahermaa / Teenage Wasteland»
Toomas Hendrik Ilvese lemmikud aastatest 1963–1978

  1. Lesley Gore «It’s My Party»
  2. The Shangri-Las «Leader of the Pack»
  3. Four Tops «I Can’t Help Myself(Sugar Pie, Honey Bunch)»
  4. Temptations «My Girl»
  5. The Beach Boys «Help Me Rhonda (Mono)»
  6. The Troggs «Wild Thing»
  7. Cream «Tales of Brave Ulysses»
  8. The Band «The Weight»
  9. Peter Sarstedt «Where Do You Go To (My Lovely)»
  10. The Velvet Underground «Rock and Roll»
  11. MC5 «High School»
  12. The Who «Baba O’Riley»
  13. Roxy Music «Virginia Plain»
  14. New York Dolls «Trash»
  15. David Bowie «Panic in Detroit»
  16. Ramones «I Wanna Be Sedated»
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles