Ossinovski: vaja on uue kandidaadi otsinguid, sest Parts kontrollikotta ei saa

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski
Jevgeni Ossinovski Foto: Sander Ilvest

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Jevgeni Ossinovski ütles Postimehele, et koalitsioonierakonnad peavad hakkama otsima Euroopa kontrollikoja liikme kohale uut kandidaati, sest eile kandidaadiks esitatud Juhan Parts seda ametikohta ei saa.

Kas olete saanud peaministrilt praeguseks kutse lubatud lepituskohtumisele?

Minu poole pole keegi pöördunud, aga mingit lepitust ei ole ka vaja, sest ei ole mingisugust tüli. Inimestele on jäänud vale mulje, justkui on suur tüli, mida peaminister peab hakkama tähtsalt lepitama.

Koalitsioonikõnelustel Juhan Partsi kandidatuuris kokku ei lepitud, IRL ja Reformierakond esitasid meile oma ühiskandidaadina Juhan Partsi, küsisid, kas me võime teda toetada. Meie ütlesime pärast arutelu, et meie arvates Juhan Parts ei ole sobilik kandidaat. Nüüd tuleks rahandusministril, peaministril ja tegelikult meil kõigil ühiselt leida uus kandidaat ja minna asjaga edasi.

See, et sotsid astuksid sammu tagasi ja nõustuksid Partsi teatud tingimustel toetama, on välistatud?

Loomulikult, Parts on absoluutselt välistatud.

Kuidas uue kandidaadi leidmine peaks toimuma? Kas vaatate nüüd poliitikaringkondadest väljapoole?

Seda ei tuleks kindlasti välistada, aga ma arvan, et oleks korrektne, kui me pärast selle nädala sündmusi kolmekesi enne maha istuksime ja räägiksime, kuidas me selle protsessiga edasi läheme. Juhan Partsi afäär oli algusest peale valest otsast alustatud, kus kaks erakonda omavahel tegid diili ja tulid koos meie juurde. Üldiselt võiks seda protsessi alustada nii, et me püüaks kolmekesi algusest peale sellega kaasas olla.

Küsimus ei ole seega mitte ainult Partsi isikus, vaid koalitsioonierakondade koostöös laiemalt?

Ei ole. Seda oleks võinud lahendada nii üht- kui teistpidi. Mingitel asjaoludel Taavi Rõivas ja Margus Tsahkna arvasid, et neil on mõistlik kahepeale kokku leppida ja tulla meie juurde, vist siis eeldusel, et me Partsiga nõustume, ehkki on hästi teada, et meie erakonnas on Partsi suhtes kõige kriitilisemad meeleolud. Reformierakond on olnud Partsi majandusministriks oleku ajal peaministri erakond, nii et eks nad ka osaliselt on seotud nende asjadega, mis tol ajal tehtud said. Sotsiaaldemokraadid teiselt poolt on olnud erakordselt kriitilised ja omal ajal ka umbusaldanud Partsi selle eest.

Mina oleks pigem lähenenud küsimusele teisiti ja püüdnud kõik kolm korraga laua taha tuua. Nii nagu nendel oli õigus oma kandidaat välja pakkuda, nii on meil ka õigus öelda, et meile see kandidaat ei sobi. Ongi kogu moos. Selle asemel, et arutleda selle üle, mis ja kuidas ja kui suured on Juhani patud, tõmbame selle nime maha ja läheme edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles