Kolm asja, mis eristavad tõelist liidrit tavalisest juhist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tujutsev ülemus. Pilt on illustratiivne.
Tujutsev ülemus. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Business Insider selgitab, millised kolm omadust ja võimekust on omased tõelistele liidritele.

Juhid toetuvad kontrollile, kuid liidrid aitavad usaldust luua

Tavalised juhid kipuvad käituma oma alluvate suhtes ülemuslikult, üritades nende tegevusi võimalikult palju kontrollida ning tegeledes mikrotasandil juhtimisega. Liidrid aga suunavad ning inspireerivad oma töötajaid ning on pühendunud innovatsioonile. Nad toetuvad enda ning oma tiimiliikmete vahel loodud usaldusele. See on jõud, mis motiveerib ning viib produktiivsuse kõrgele tasemele.

Juhid hoiavad organisatsiooni toimivana, liidrid töötavad jagatud visiooni ehitamise kallal

Vahel võib tunduda, et organisatsiooni juhtimine on üsna lihtne - tuleb jõuda majanduslike eesmärkideni ning projektid tähtajaliselt lõpule viia. Liidrid lähevad aga veel kaugemale, keskendudes oma töötajate motiveerimisele ja inspireerimisele ning töötades tiimidega koos, et luua ettevõtte tuleviku jaoks jagatud visioone. Juhtidel on tihtipeale nimekiri asjadest, mida nad igapäevaselt peavad süsteemi toimimise tagamiseks ära tegema, liidrid näevad aga nii suurt pilti, kui ka väikeseid detaile. Nad on tavalistest juhtidest palju rohkem muutustele ja tulevikule suunatud.

Juhid juhivad tööd, liidrid aga inimesi

Kõik oleneb vaatenurgast. Kas ülemusena on sinu ülesandeks hoolitseda selle eest, et töö oleks tehtud või on su ülesandeks nende inimeste juhtimine, kes sellega tegelema hakkavad? Mis tuleb esimesena, kas tööülesanded või inimesed, kes näevad vaeva nende täitmise kallal?

Pea kõik töötajad soovivad, et neid koheldaks nagu inimesi, mitte nagu roboteid. Nad soovivad koostööd teha, uusi lahendusi luua, mitte tunda, et nad on lihtsalt üks mutter suurest masinavärgist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles