Vantaa tulistamise osalised olid eestlased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politsei.
Soome politsei. Foto: facebook.com/Suomenpoliisi

Soomes Vantaa Myyrmäe raudteejaamas eile õhtul toimunud tulistamises osalenud kolm isikut olid eestlased, ka viga saanud ja haiglasse viidud mees.

«Kõik kolm tulistamises osalenut olid eestlased,» kinnitas Soome politsei juhtivinspektor Kimmo Hyvärinen Postimehele. Tema sõnul oli juhtunul palju pealtnägijaid.

«Tulistamine toimus kella poole kuue ajal õhtul. Pumppüssist lasti üks või kaks lasku, me veel ei tea täpselt. Üks inimene on siiani haiglas, sest sai lasu jalga. Üks on politsei poolt kinni peetud, üks isik on kadunud ja teda otsitakse. Me ei tea, kes see on,» rääkis Hyvärinen.

Haiglasse toimetatud mees on 25-aastane ning kinnipeetud mees 31-aastane. Meeste nimesid, isegi eesnimesid, ei soostunud Hyvärinen avalikustama, kuna tema sõnul keelavad seda Soome seadused.

Juhtivinspektori sõnul on politseil alust oletada, et juhtumiga seoses tagaotsitav isik on Eesti kodanik. «Meil on tema kohta teatud informatsiooni ja tõenäoliselt tabame ta veel tänase või homse päeva jooksul,» lausus ta.

Millest konflikt puhkes, ei osanud ta praegu veel täpsustada. Kinnipeetu kuulatakse täna üle.

Haiglasse viidule tehti eile operatsioon, sest ta sai lasu otse jalga, nii et tema vigastus oli tõsine. Hyvärinen märkis, et mees sai pumppüssist haavlilaengu tabamuse, seega tal on jalas mitmeid haavu. «Mehe elu siiski ohus ei ole. Ta on paranemas, kuid peab veel mõneks ajaks haiglasse jääma,» rääkis inspektor.

Need eestlased elavad Vantaas, kuid on Eesti kodanikud, täpsustas Hyvärinen. Konfliktiosalised on puutunud ka varem Soome politseiga kokku, kuid milline on täpsemalt nende kriminaalne taust, ei saanud Hyvärinen täpsustada.

Eesti politseid pole juhtunust teavitatud, ütles Põhja prefektuuri pressiesindaja Uku Tampere. Välisministeeriumist kinnitati Postimehele, et saatkonda ei ole teavitatud, et Eesti kodanikud olid osalised selles intsidendis.

Tulistamiseni viis omavaheline arveteklaarimine

Postimehe andmetel on tulistamises vigastada saanud mees 25-aastane Virumaalt pärit Tanel.

Postimehele kirjeldas allikas juhtumit nii, et tulistamise põhjuseks oli eri grupeeringute liikmete vaheline arveteklaarimine. Vigastada sai 25-aastane Tanel, kes oli konflikti ise alustanud. Selle peale haaras teine osaline seljakotist relva ja tulistas Tanelit jalga. Kui Tanel kukkus, lasi mees veel korra, enne ärajooksmist peksid mehed teda veel korduvalt jalaga näkku.

Vigastada saanud mehel on olnud pahandusi ka Eestis

Prokuratuuri andmetel on Tanel kahel korral kriminaalkorras karistatud. Esimene kord sai ta narkootilise aine suures koguses käitlemise eest tingimisi vanglakaristuse.

Viru maakohus mõistis Taneli 2011. aasta augustis süüdi GHB suures koguses ebaseaduslikus käitlemises ja karistas teda aasta ja kolme kuu pikkuse tingimisi vangistusega 1,5 aasta pikkuse katseajaga.

Teisel korral kuulas ta 2013. aasta septembris Viru maakohtu Rakvere kohtumajas otsust, mis mõistis ta süüdi narkojoobes autojuhtimise ning avalikus kohas tüli norimise ja vägivallatsemise eest ja määras talle karistuseks kokku viis kuud vangistust.

Kohtuotsuse järgi juhtis peatas politsei 1. mai 2012 varahommikul kell 4.14 Lääne-Virumaal Rakvere-Haljala maanteel auto, mille roolis oli Tanel. Ekspertiis tuvastas, et Tanel oli psühhotroopse aine GHB mõju all.

Samuti seisab kohtuotsuses, et Tanel hakkas 11. novembril 2012 kella 3 paiku öösel Rakveres kiirtoidukoha juures tülitama süüa ostma tulnud viieliikmelist seltskonda. Kui üks tüdruk häält tõstis ja palus ennast rahule jätta, läks Tanel seltskonna juurde norima ja küsis ühelt mehelt «Mis sa passid siin?». Seejärel tõukas ta noormeest rindu, võttis neiul jopest kinni ja tõukas ta vastu seinal rippuvat menüüd. Noormees tüdruku kaitseks välja ja lükkas Taneli eemale. Seejärel lõi Tanel kohe parema käe rusikaga noormehele ühe korra näkku ja tahtis veel lüüa, kuid kannatanu suutis ülejäänud löögid tõrjuda, seisab kohtuotsuses.

Koolis Tanel millegagi silma ei paistnud

Rakvere ametikooli haldusdirektor direktori ülesannetes Arvo Kübar ütles, et Tanel lõpetas kooli 2009. aastal keskkonnatehnika lukksepa erialal. «Tavaline koolipoiss,» sõnas Kübar ja lisas, et hinnetest olid tal nii kolmed, neljad kui ka viied. Õpetajad, kellega õnnestus täna õhtul veel rääkida, küll teadsid seda nime, kuid midagi konkreetset neile ei meenunud.

Taneli Virumaal elav tuttav ütles, et ta ei tea, mis elu mees Soomes elab, kuid siinse seltskonnaga, milles ta ringi liikus, olid pidevad jamad. «Kaklused kuulusid sinna juurde,» sõnas naine.

Tuttava sõnul on Tanel äkilise iseloomuga. «Sõpradega käitub kui normaalne inimene, võõrastega võib ennast täis olla,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles