Patiseisus võimuparteide juhid kohtuvad taas homme

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Tairo Lutter

Koalitsioonierakondade esimehed kohtuvad taas homme, et arutada Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) vastuseisu tõttu takerdunud Euroopa Kontrollikoja liikme nimetamist.

Eelmisel nädalal tekkinud patiseisu arutasid Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas, SDE esimees Jevgeni Ossinovski ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) juht Margus Tsahkna juba eile, kuid siis ei õnnestunud neil erimeelsusi lahendada. Rõivase sõnul selgitasid nii Ossinovski kui Tsahkna oma seisukohti ja erimeelsuste tekkimise põhjuseid.

«On selge, et vähemalt osaliselt on tegemist üksteisest möödarääkimisega, aga fakt on see, et tekkinud on patiseis ja me peame ühiselt lahenduse leidma,» ütles Rõivas pärast eilset kohtumist ja tunnistas, et Euroopa kontrollikoja kandidaadi osas kokkulepet veel ei ole.

Kuigi Ossinovski on Juhan Partsi kandidatuuri toetamise otsesõnu välistanud, ei ole Reformierakonnas ja IRLis siiski maha maetud lootust, et sotsid astuvad sammu tagasi ning jäävad mingite kokkulepete korral Partsi esitamisega nõusse. Initsiatiivi oodatakse seejuures peaministrilt.

SDE fraktsiooni esimees Andres Anvelt ütles aga, et tema järeleandmisteks võimalust ei näe. «Me oleme seda kõigis formaatides arutanud – nii juhatuses kui fraktsioonis – ja sealt ma küll erilist lootuskiirt ei näe, et me kuidagi hakkaksime oma senist otsust muutma,» ütles ta Postimehele.

Sotsiaaldemokraadid on seisukohal, et IRLi kuuluv rahandusminister Sven Sester peab välja pakkuma uue kandidaadi, kes leitaks ühiselt ning poliitikaringkondadest väljastpoolt. Ossinovski kavatseb homsel kohtumisel mõne kandidaadi ka omalt poolt aruteluks välja käia. Seni pole koalitsioonierakondade esindajad teistest võimalikest kandidaatidest rääkinud.

«Ega siin muud varianti ei saagi olla. Kontrollikoja koht tuleb ära täita, otsida ühine kandidaat ja sellest kriisist väljuda niimoodi,» ütles Anvelt, kes juhtis tähelepanu, et kontrollikoja liikme kandidaat ega selle esitamine ei olnud koalitsioonilepingus kokku lepitud. Seetõttu on tema sõnul vaja kompromissi ehk kandidaati, kes sobib kõigile kolmele parteile.

Anvelt kinnitas, et sotsiaaldemokraadid on arutanud ka võimalikke teisi kandidaate, kuid nende nimesid ei soostunud ta avalikustama. «Ma pigem jätaks selle Ossinovskile aruteluks teiste erakondade juhtidega. Nagu me teame, nimede väljatoomine meedias, enne kui neid tõsiselt võetakse, on nende nimede tapmine,» ütles ta.

Mõned võimupoliitikud on aga viidanud valitsuse seadusele, mille kohaselt langetab valitsus otsused häälteenamusega, ning leidnud, et kuna tegu pole koalitsioonilepingu teema, vaid personaliotsusega, võiks Partsi kandidatuuri esitada ka sotside toetuseta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles